Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN AMRO: Sterke groei IT-branche stuit op groeiremmers

De IT-sector groeit sterk en heeft zich - volgens een analyse van ABN AMRO - net als de industrie en de zakelijke dienstverlening, weer hersteld tot het niveau van voor het begin van de corona-epidemie.
developers team
© Shutterstock
Shutterstock

De IT-sector wordt in de statistieken doorgaans ondergebracht in de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) die als geheel een groei doormaakte van 4 procent. Daarmee behoort deze sector tot de snelst herstellenden en wordt alleen voorbij gestreefd door de industrie (+12%) en de zakelijke dienstverlening (+5%).

ABN AMRO licht echter de IT-sector er apart uit met een groei van 7,8%. Die sterke groei komt vooral door de enorme vlucht die digitale transformatie heeft genomen als gevolg van het thuiswerken. Er is een grote behoefte ontstaan aan outsourcing van IT-diensten, aan bedrijfsapplicaties en er is flinke groei in de vraag naar clouddiensten en cybersecurity.

Hoewel de economie dus opveert, doemen er wel forse problemen op die de verdere groei kunnen belemmeren. De analistentak van de bank bestempelt het tekort aan deskundig personeel in de branche als de belangrijkste groeiremmer. Tekort aan arbeidskrachten is overigens in alle sectoren een bedreiging, vooral in de transport en logistiek, zakelijke dienstverlening en de bouwsector.

Slechts kleine dip

De IT-sector heeft relatief weinig te lijden gehad van de corona-pandemie. Na een korte dip begin 2020, pakte de sector de groei snel op. Volgens ABN AMRO zijn de vooruitzichten voor de branche goed, mits er een oplossing komt voor de groeiremmers. De digitalisering van het onderwijs en de zorg is goed op gang gekomen en ook de winkeliers hebben hun aandacht versneld verlegd naar online kanalen onder meer als antwoord op de lockdowns en verplichte winkelsluiting. Al deze ontwikkelingen leiden tot een aanhoudende vraag naar hosting- en datacentercapaciteit, maar ook naar nieuwe software en cloudgebaseerde dienstverlening.

De bank benadrukt dat het investeren in hoogwaardige informatietechnologie van het groot belang is. De auteurs van het rapport noemen onder meer de nieuwe mogelijkheden om orderprocessen efficiënter te laten verlopen en fouten in de productie terug te dringen. Ook kan onderhoud efficiënter via het combineren van sensor- en historische data. Daarmee kan uitval van productiecapaciteit door storingen enerzijds of nog onnodig onderhoud anderzijds worden voorkomen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in