Overslaan en naar de inhoud gaan

NLdigital: Impact coronacrisis begint door te werken in IT-sector

De digitale sector voelt steeds meer de gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt uit een survey die branchevereniging NLdigital onder zijn leden heeft gehouden. Zo’n 40 procent van de bedrijven ziet inmiddels een negatieve impact van corona op haar omzet.
oudere man laptop bezorgd
© Shutterstock
Shutterstock

Vlak na het uitbreken van de coronacrisis was de sfeer in de digitale sector voorzichtig optimistisch, zo schrijft NLdigital. Inmiddels hangt de vlag er anders bij, concludeert de vereniging op basis van een survey onder directeuren en eigenaren van IT-bedrijven.

Geldproblemen bij klanten

Van de ondervraagde bedrijven geeft ruim 41 procent aan dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op omzet. Voor ruim 44 procent is dat neutraal en 14,7 procent ziet een positieve impact. De meest genoemde oorzaken van de negatieve impact zijn financiële problemen bij klanten of afnemende vraag naar producten. Een andere oorzaak is dat bedrijven minder producten of diensten kunnen leveren door maatregelen.

Financiële nood bij klanten wordt een steeds groter probleem. “In mei 2020 gaf nog maar 9 procent van de ondervraagde bedrijven aan dat financiële nood bij klanten een factor was. De verwachting was toen wel dat dit in Q3 van 2020 zou stijgen naar 19 procent. In de nieuwste cijfers noemt 32 procent van de bedrijven het als belangrijkste oorzaak van dalende omzet”, zo meldt NLdigital.

Tachtig procent werkt vanuit huis

Van alle medewerkers werkt zo’n tachtig procent volledig vanuit huis. Nagenoeg de helft stelt dat de coronamaatregelen een negatieve impact heeft op medewerkers. Met name combineren van werk met thuisonderwijs en zorg voor kinderen is een belangrijke reden. Daarnaast neemt innovatie en creativiteit af. Een ander negatief gevolg is een hoger verzuim door de mentale impact.

Ondanks de groeiende negatieve gevolgen blijft de ICT-sector beter draaien dan andere sectoren in Nederland. Volgens het CBS sloot ruim 82 procent van de bedrijven in de digitale sector 2020 af met een positief resultaat. Landelijk geldt dat voor 62 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in