Overslaan en naar de inhoud gaan

Stikstofcrisis beperkt bouw van datacentra verder

Nederland is in de ban van de stikstofcrisis. Door een uitspraak van de Hoge Raad liggen veel projecten stil en zoekt de politiek naarstig naar oplossingen. Maar niet alleen de bouw, de agrarische sector en het verkeer zijn door de uitspraak geraakt. Volgens een rapport van ABN AMRO heeft de crisis impact op vrijwel iedere sector, zo ook de techsector.
domino stop
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De Raad van State besloot eerder dit jaar dat het Nederlandse beleid op het gebied van stikstofuitstoot niet voldeed aan de Europese richtlijnen. Daarmee werd er een streep door het beleid gezet en kwam Nederland in een stikstofcrisis terecht. ABN AMRO onderzocht voor zijn rapport 'Stikstof waait breed uit over sectoren' welke impact die uitspraak heeft voor de verschillende bedrijfssectoren.

De effecten zijn voor de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) beperkter dan voor andere branches, maar de sector ondervindt alsnog wel enige impact, stelt de bank. Zo wordt de bouw van alle nieuwe gebouwen in de omgeving van Natura 2000-gebieden complexer, waar ook de bouw van datacentra last van gaat krijgen. Er zijn daardoor immers minder locaties waar een datacenter gebouwd kan worden. En op locaties waar datacenterbouw nog wel mag, moet dat voldoen aan ingewikkeldere regels.

Amsterdam en Haarlemmermeer zijn vol

Dit is probleem op probleem, want de bouw van datacentra was eerder al aan banden gelegd. Dergelijke gebouwen gebruiken veel energie en nemen veel ruimte in. In de gemeente Haarlemmermeer raakte het elektriciteitsnetwerk dan ook zo vol, dat het reservenetwerk ingezet moest worden voor minimaal één datacenter. Ook in Amsterdam neemt de vraag naar stroom razendsnel toe, onder meer vanwege alle datacentra. Alliander waarschuwde eerder dit jaar dan ook voor een 'stroominfarct' in de hoofdstad.

Als reactie op die grote vraag naar energie, waar dus niet goed aan voldaan kan worden, is een tijdelijke bouwstop ingesteld. Haarlemmermeer en Amsterdam staan voorlopig niet toe dat er nieuwe datacentra bijkomen. Dat betekent dat gewenste datacentra op andere plekken moeten komen. Maar door de stikstofuitspraak wordt het aantal locaties daarvoor nu nog verder beperkt.

Huisvesting bedrijven ook geraakt

De stikstofuitspraak kan bovendien ook impact hebben op de huisvesting van bedrijven. Omdat de nieuwbouw nu stilligt, kunnen er ook geen nieuwe kantoorpanden gebouwd worden. Bedrijven die een nieuw onderkomen zoeken, kunnen daar last van hebben.

Ook kan het voorkomen dat opdrachtgevers uit andere sectoren zoveel last hebben van de stikstofmaatregelen, dat ze een voorgenomen opdracht aan technologie-, media- of telecomondernemingen (zogeheten TMT-bedrijven) annuleren of uitstellen. 

Toch zijn de gevolgen voor deze branche minder groot dan voor andere sectoren. Dat heeft ermee te maken dat de TMT-sector - op datacentra na - vaak weinig impact heeft op de ruimtelijke omgeving én op de uitstoot van stikstof. Daardoor treffen de maatregelen deze sector minder. 

Ook positieve effecten

Voor techbedrijven is zelfs een klein lichtpuntje te zien. Bedrijven die toepassingen maken voor het meten en controleren van de stikstofuitstoot en depositie kunnen juist positieve effecten ondervinden van de stikstofcrisis. Daarnaast zijn er kansen voor aanbieders van Mobility-as-a-Service-concepten en deelplatformen, stelt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Als auto’s vaker worden gedeeld, kan dit de groei van het aantal auto’s op de weg beperken en daarmee ook de uitstoot van stikstof.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in