Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw fonds stelt 3,75 miljard euro beschikbaar voor Europese techstartups

Vijf Europese lidstaten en de European Investment Bank Group zijn een nieuw initiatief gestart om Europese techstartups van financiering te voorzien. Het gaat om het zogeheten European Tech Champions Initiative (ETCI), waar nu al 3,75 miljard euro voor beschikbaar is gesteld. Naast de European Investment Bank hebben Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en België geld toegezegd.
Salaris
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het ETCI werd in februari vorig jaar al onthuld tijdens een summit van de EU. Het initiatief is een zogeheten 'Fund of Funds', licht de European Investment Bank toe op zijn website. Dat is een beleggingsstrategie waarbij niet direct geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld bedrijven of aandelen, maar in een groep van andere fondsen, die op hun beurt weer investeren in bedrijven of aandelen.

In dit geval is de bedoeling dat geld van deelnemende EU-lidstaten en de European Investment Bank Group verzameld wordt en geïnvesteerd wordt in grootschalige Venture Capital-fondsen, die het vervolgens weer investeren in techstartups. Het geld is specifiek bedoeld voor bedrijven die meer dan 50 miljoen euro aan financiering willen ophalen. 

Volgens de initiatiefnemers is het ETCI hard nodig, omdat Europese techstartups vaak niet genoeg kapitaal hebben om op wereldwijde schaal te kunnen concurreren. Om toch genoeg geld op te halen, verhuizen ze dan ook vaak naar landen buiten de EU, een probleem dat ook het Nederlandse Techleap en VNO-NCW onlangs tegenover AG Connect aanhaalden. De initiatiefnemers hopen dat er, door dit gat te dichten, meer banen binnen de EU blijven en dat hier meer groei gaat plaatsvinden. 

Fonds moet groeien

Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben ieder een miljard euro toegezegd voor het initiatief. Italië heeft 150 miljoen euro toegezegd en België 100 miljoen. Vanuit de European Investment Bank volgt nog eens 500 miljoen euro. De in totaal 3,75 miljard euro wordt beheerd door het European Investment Fund, onderdeel van de European Investment Bank Group. De verwachting is bovendien dat dit bedrag in de toekomst nog gaat groeien. 

Overigens doet ook Nederland mee aan het initiatief: in februari vorig jaar ondertekende Nederland samen met diverse andere lidstaten een gezamenlijke verklaring ter ondersteuning van ETCI. Nederland heeft echter nog geen financiering toegezegd aan het project, al is een eventuele toekomstige financiële participatie vanuit Nederland niet uitgesloten, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan AG Connect. Maar daar is nog geen inhoudelijk standpunt over vanuit het kabinet.

"Financiering (al dan niet lokaal) van (tech) startups en scaleups is voor het kabinet belangrijk, omdat we waarde hechten aan het behouden en verder versterken van het goede Nederlandse ondernemingsklimaat op dit punt. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld ook in samenwerking met InvestNL het Deep Tech Fonds (DTF) opgericht. Hoe verder te gaan met financiering is bovendien ook een belangrijk onderdeel van onze evaluatie van het startupbeleid waarover EZK de Tweede Kamer binnenkort gaat informeren", aldus het ministerie.

Update 15 februari 2023: Reactie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toegevoegd aan het artikel. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in