Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans-Nederlandse kwantumstartup Pasqal krijgt investering van 92 miljoen

De Frans-Nederlandse kwantumcomputermaker Pasqal, die vorig jaar de Nederlandse start-up Qu&Co overnam, heeft een investering van 92 miljoen euro gekregen van een groep Singaporese investeerders. Daarmee denkt het al in 2024 een kwantumcomputer te kunnen producren.
Kwantum
© Shutterstock
Shutterstock

Pasqal is van oorsprong gericht op de hardwareontwikkeling van kwantumcomputers. Daarbij werkt het met neutrale, ongeladen atomen. Inmiddels heeft het bedrijf al een systeem gebouwd van 100 qubit. Met de investering van 92 miljoen euro wil het al volgend jaar een kwantumcomputer hebben gebouwd van 1.000 qubit. De systemen worden dan als clouddienst aangeboden.

Ambitieus

IBM meldde eerder dat het dit jaar zelfs al met een kwantumcomputer van 1000 qubit zal komen. Niettemin lijken de plannen van Pasqal zeer ambitieus. Christian Schaffner, hoogleraar computerwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, laat aan het FD weten dat “het nog zeker tien jaar kan duren voor een kwantumcomputer echt nuttig is.” Hij wijst er op dat een systeem van 1.000 qubit voorlopig nog niet bestaat uit 1.000 perfecte qubits. “In zo’n computer kunnen nog heel veel foutieve qubits zitten. Voor echte vooruitgang verwachten we dat foutcorrectie nodig is.”

Het van oorsprong Nederlandse Qu&Co, dat nu onderdeel is van Pasqal, richt zich op de ontwikkeling van software voor kwantumcomputers. 

Pasqal wist al eerder investeringen binnen te halen van rond de 35 miljoen euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Op https://www.youtube.com/watch?v=co8J_PMcSKw is een uitgebreide uitleg te vinden over de Nederlandse startup Quix welke optische quantumcomputers maakt en verkoopt.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in