Overslaan en naar de inhoud gaan

Techleap: Er is meer nodig om potentie Nederlandse techstartups te verzilveren

Nederlandse techstartups hebben enorme potentie, maar die wordt nog lang niet altijd verzilverd. Dat concludeert non-profit Techleap.nl, dat zich richt op het versnellen van het tech-ecosysteem in Nederland. Volgens nieuw onderzoek kan het aantal banen binnen het startuplandschap namelijk verdubbeld worden in 2030 en kan de marktkapitalisatie zelfs verdriedubbeld worden.
Startup, werken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Nederland staat nu op de vierde plaats in Europa wat betreft startup-waardecreatie. En ook wat betreft het aantal startups per hoofd van de bevolking behoort Nederland tot de Europese top, aldus nieuw onderzoek van McKinsey.

Onder al die startups zit een enorme potentie, aldus McKinsey. Het startuplandschap beslaat momenteel zo'n 100 miljard euro aan marktkapitalisatie, maar dit kan in potentie uitgroeien tot 250 tot 400 miljard euro in 2030. En ook het aantal banen kan flink groeien, namelijk met zo'n 165.000 tot 250.000.

Meer talent en kapitaal nodig

Maar die potentie wordt alleen verzilverd als de startups ook weten door te groeien en juist dat blijkt volgens McKinsey lastig. Dat ligt aan vier punten: een tekort aan talent, het niet terugvloeien van kennis en kapitaal van succesvolle bedrijven naar nieuwe ondernemingen, een gebrek aan Nederlandse investeringen en de afwezigheid van een gecoördineerde aanpak.

Om te zorgen dat startups toch weten door te groeien, moet volgens McKinsey onder meer ingezet worden op het activeren van ondervertegenwoordigde groepen. Daaronder vallen bijvoorbeeld mensen met een praktische scholing, vrouwen, mensen in een oudere leeftijdscategorie en mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond. Dat, in combinatie met een nauwere samenwerking tussen oprichters en onderzoeksinstellingen, kan volgens het onderzoek tot een groei van 35 tot 45% in het aantal startups kunnen leiden. 

Daarnaast moeten aandelenopties onder werknemers meer gestimuleerd worden, meent McKinsey. Als het bedrijf dan bijvoorbeeld verkocht wordt, worden de opbrengsten breed verdeeld en groeit de pool van potentiële ondernemers, zo is de redenering.

Om te zorgen dat startups ook echt doorgroeien, zijn dus ook meer Nederlandse investeringen nodig. 78% van de totale investeringen komt nu uit het buitenland. Daardoor worden rendementen in Nederland misgelopen en zijn er minder mogelijkheden om nieuwe technologie en werkgelegenheid in de thuismarkt te stimuleren, aldus het onderzoek en Techleap.nl.

Gecoördineerd beleid

Techleap pleit op basis van het onderzoek dan ook op een meer gecoördineerde aanpak wat betreft startups. “Nederland heeft bijna alles in zich om een toonaangevende bijdrage te leveren aan de wereldwijde transities die op ons af komen. Talloze innovatieve ondernemingen werken al aan oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen, maar hebben meer financiering nodig om op grote schaal impact te kunnen maken", zegt Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap.nl.

“Het potentieel is enorm, zoals dit rapport uitwijst, maar dat vertaalt zich niet zomaar in maatschappelijk, economisch en klimaat succes. Met gerichte fiscale maatregelen kunnen investeringen aangejaagd worden, en meer welvaart onder de werknemers van succesvolle techondernemingen worden gedeeld. Door het aantrekkelijk te maken om medewerkers aandelen te geven zal het ook makkelijker zijn schaars talent aan te trekken en te behouden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in