Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-activiteiten Nederlandse bedrijven veel vaker naar buitenland verplaatst

Nederlandse bedrijven verplaatsen hun ICT-activiteiten steeds vaker naar het buitenland. Dat meldt het CBS op basis van eigen onderzoek. Meestal blijven de activiteiten echter wel in Europese landen.
Outsourcing
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In totaal waren er tussen 2018 en 2020 22% meer bedrijven die ICT-onderdelen naar het buitenland verplaatsten dan in de periode tussen 2014 en 2016, aldus het CBS op basis van het eigen onderzoek. De outsourcing van deze activiteiten wordt meestal binnen de Europese Unie gehouden: 64 bedrijven verplaatsten hun activiteiten naar een land binnen deze regio. Daarnaast is India erg in trek: 41 bedrijven brachten hun ICT-activiteiten daar onder.

Dat Indiase outsourcers het goed doen, bleek eerder dit jaar ook al uit onderzoek van Quint en Whitelane naar klanttevredenheid. "Wat ik zie is dat grote Indiase bedrijven zich vooral richten op grote internationale organisaties, zoals Heineken of ING. Dat matcht kennelijk goed", zei Ales van den Bergh van Quint daarover. "Wat deze hoog beoordeelde partijen helpt is dat ze over het algemeen sterk zijn in applicaties. Daarmee krijg je sneller een hoge beoordeling van een tevreden klant dan wanneer je infrastructuur levert; die moet ‘gewoon’ werken en je krijgt geen complimenten als dit goed draait."

Loonkosten en tekorten

Van alle ondervraagde bedrijven verplaatste 4,2% tussen 2018 en 2020 één of meerdere bedrijfsonderdelen naar het buitenland. Daarvoor zijn verschillende redenen, zo geven de bedrijven aan. Meest genoemd zijn strategische besluiten van het moederbedrijf, wat voor 40,7% van de bedrijven de reden was om te gaan outsourcen.

Maar ook loonkosten (35,8%) en andere kostenbesparingen (25,4%) worden veel genoemd. En ook het tekort aan geschikt personeel in Nederland (15,8%) wordt vaak als reden genoemd. Die laatste reden speelt mogelijk ook voor het outsourcen van de ICT-activiteiten vaak een rol, al maakt het CBS geen uitsplitsing voor de verschillende activiteiten die bedrijven outsourcen. Maar de IT-arbeidsmarkt kampt in Nederland al enige tijd met flinke tekorten, waardoor diverse bedrijven al belemmeringen ondervinden in hun activiteiten. Zo concludeerde Quint in februari dat de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving onder druk komt te staan door het tekort aan IT-specialisten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in