Management

Datamanagement
pensioen

Nieuw pensioenstelsel onder druk door tekort IT-specialisten

Uitbesteding van IT-taken een optie. 

© Pixabay CC0 Public Domain
24 februari 2022

Uitbesteding van IT-taken een optie. 

Door het dreigende enorme tekort aan ICT-specialisten met kennis van ICT en pensioenen komt de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving onder druk te staan. Dat concludeert adviesbureau Quint na marktonderzoek. De benodigde miljoeneninvesteringen moeten door pensioendeelnemers worden betaald.

In 2027 moet het nieuwe pensioenstelsel zijn ingevoerd, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat deze deadline gehaald wordt. Er zijn veel te weinig specialisten met kennis van IT en pensioenen beschikbaar, blijkt uit het jaarlijkse pensioenrapport van Quint. Managing partner Arno IJmker verwacht dat pensioenfondsen moeten vechten om de inzet van specialisten voor de noodzakelijke IT-aanpassingen, de datamigratie en -kwaliteit en de inrichting van communicatiemiddelen voor pensioendeelnemers.

Er is vermoedelijk te weinig tijd voor zowel de pensioenuitvoeringsorganisaties als voor de softwareleveranciers zijn de tijdslijnen van de invoering van de pensioenwetgeving de grootste uitdagingen van het pensioenakkoord. IJmker: “Ze zouden het liefst meer tijd krijgen om hun systemen aan te passen. Helaas is die tijd er niet. Het is niet voor niets dat er nu veel fondsen ons nu vragen om een ‘Plan B’ voor het geval dat zij hun risico’s willen mitigeren”.

Data-migratie

De uitvoerders zien ook problemen met datamigratie en de kwaliteit van data. Het is hard nodig om de bestaande data op te schonen, zodat er met goede data-kwaliteit begonnen kan worden aan het nieuwe pensioenstelsel. De pensioenuitvoerders zien dit als de grootste klus. De softwareleveranciers maken zich vooral zorgen over de beschikbaarheid van specialisten om dit werk uit te voeren, zo meldt Quint.

Er wordt nu flink geïnvesteerd in opleiding om het dreigende tekort voor te zien. Ook uitbesteden wordt als een optie gezien. Hierbij betreft het met name de ‘generieke’ IT-taken. “Op die manier spelen ze eigen IT-specialisten vrij om de systeemvernieuwing te implementeren”, zegt IJmker. 

Buitenlandse partijen

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel wordt gebaseerd op beschikbare premies. Werkgever en werknemer bouwen samen een pensioen op door premies te betalen. Het nieuwe contract is daarbij de basis. Vakbonden en werkgevers kunnen als aanvulling daarop onderling afspreken om een ‘verbeterde premieregeling’ op te zetten.

Een toenemend aantal buitenlandse partijen heeft volgens Quint inmiddels interesse voor de Nederlandse markt, om de in hun eigen land al bewezen pensioenadministratiesoftware en dienstverlening als oplossing aan te bieden. Maar de drempel voor de Nederlandse markt ligt hoog qua investeringen en risico’s. IJmker ziet hier ook veel mogelijkheden om te kiezen voor innovatie. “Zeker als het gaat om de vervanging van systeemlandschappen. We zijn in Nederland vaak geneigd om zelf het wiel te willen uitvinden.”

Pensioenuitvoerders moeten miljoeneninvesteringen gaan doen en Uiteindelijk moeten deelnemers volgens het rapport de kosten dragen. Volgens IJmker kunnen de kosten wel met 20% toenemen: “Vooral kleinere pensioenfondsen die per deelnemer nu al hoge kosten hebben, krijgen hiermee te maken.”

Lees meer over
2
Reacties
P.J. Manz 24 februari 2022 12:20

Tekort aan ICT-personeel?
Je kunt ook denken aan het in dienst nemen van gepensioneerde ICT-specialisten. Het blijkt echter dat je niet aan de bak komt als je bent gepensioneerd. Veel gepensioneerden willen en kunnen nog heel nuttig werk doen en zo de personeelstekorten opvangen. Het argument om een gepensioneerde niet in de dienst te nemen is regelmatig dat men zoek naar een langdurige verbintenis en dat is met een gepensioneerde moelijker te voorspellen.

Atilla Vigh 24 februari 2022 12:16

Triest om te zien, dat de pensioenwereld nog zo in elkaar zou zitten.
Ik geloof he ook niet. Laatst ook de situatie dat de belastingdienst het niet voor elkaar zou krijgen om wat BTW tarieven aan te passen. Een landschap hoeft niet direct perfect te zijn, als het toch spaghetti is. De winkel blijft namelijk wel open.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.