Overslaan en naar de inhoud gaan

Outsourcen is risicovol, waarschuwt Indiase bank

De financiële sector in India krijgt de waarschuwing dat het uitbesteden van IT-banen risicovol kan zijn. Het outsourcen en offshoren van werk op het gebied van informatietechnologie kan bedrijven blootstellen aan aanzienlijke financiële, operationele en reputatierisico's. Dit stelt de Reserve Bank of India (RBI) in een verklaring over beleid voor ontwikkeling en regulering.
outsourcing
© Shutterstock
Shutterstock

Deze Indiase bank stipt in die verklaring diverse zaken aan, waaronder bijvoorbeeld noodleningen voor gezondheidszorg. Maar het is vooral de boodschap over de risico's van IT-outsourcing voor outsourcingsland India wat The Register opvalt. Financiële bedrijven kunnen door middel van outsourcing op gemakkelijkere manier toegang krijgen tot nieuwere technologie, stelt RBI. Maar er is een keerzijde.

Afhankelijkheid

Overeenkomsten voor het uitbesteden - al dan niet in andere landen - van IT-werk kunnen outsourcende bedrijven ook problemen bezorgen. RBI spreekt van aanzienlijke risico's voor het financiële reilen en zeilen van bedrijven, maar ook voor hun activiteiten an sich, plus nog voor de reputatie die zij hebben (in de markt, bij klanten en partners).

Bijkomende complicatie is de toenemende afhankelijkheid die klanten hebben van digitale kanalen om bankdiensten af te nemen. De RBI stelt dat het voor financiële bedrijven absoluut noodzakelijk is om zich te concentreren op operationele veerkracht (resilience) om IT-storingen of -verstoringen te kunnen doorstaan. Vlak voor afgelopen kerst was er in Nederland sprake van massale uitschakeling van pinautomaten, omdat er een storing was bij de Noorse softwareleverancier van geldautomaatbeheerder Geldmaat. Nederland was toen niet het enige land dat is geraakt.

'Richtlijnen nodig'

In de waarschuwende boodschap aan de Indiase financiële sector pleit de RBI voor striktere richtlijnen, om problemen door outsourcing te voorkomen of in te perken. De bank komt binnenkort dan ook met eigen adviezen hiervoor. Deze komen in een tweetal documenten, getiteld 'Reserve Bank of India (IT Outsourcing) Directions, 2022' en 'Reserve Bank of India (Information Technology Governance, Risk, Controls and Assurance Practices) Directions, 2022'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in