Overslaan en naar de inhoud gaan

Chipmarkt zakt in

De chipindustrie kampt met onzekerheid over de vraag naar elektronica nu de economische vooruitzichten verslechteren en veel consumenten kampen met gestegen kosten. Daarnaast speelt de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China de sector parten. De VS voerden vorig jaar verdere beperkingen in voor de export van technologisch geavanceerde halfgeleiders naar het Aziatische land.
wafer
© Shutterstock
Shutterstock

De effecten zijn duidelijk te zien in de chipverkopen van 's werelds grootste chipfabrikant, TSMC. Het bedrijf zag de chipverkoop afgelopen maand flink inzakken. De belangrijkste chipleverancier van Apple lukte het daardoor voor het tweede kwartaal op rij niet om aan de verwachtingen van analisten te voldoen. Kenners zien in de cijfers een teken van aanhoudende zwakte in de wereldwijde vraag naar elektronica.

Het Taiwanese concern zag de opbrengsten vorige maand met ruim 15 procent kelderen ten opzichte van maart vorig jaar. Vergeleken met februari dit jaar ging het om een afname van bijna 11 procent. Bezien over het hele eerste kwartaal dikten de verkopen nog wel een kleine 4 procent aan tot omgerekend 16,7 miljard dollar, maar analisten hadden op betere cijfers gerekend.

Grote klant van ASML

Wat de nieuwe cijfers precies betekenen voor de winst, is nog niet bekend. Dat brengt TSMC, dat een grote klant is van de Nederlandse chipmachinemaker ASML, pas later naar buiten. In het voorgaande kwartaal ging ondanks de tegenvallende verkopen nog wel een recordwinst in de boeken. Dat was te danken aan de schaalvoordelen van het bedrijf en zijn technologische voorsprong op veel concurrenten.

TSMC heeft zijn plannen voor de investeringen voor dit jaar eerder al wel teruggeschroefd tot een bedrag tussen de 32 miljard en 36 miljard dollar. Dat betekent een daling ten opzichte van de meer dan 36 miljard van vorig jaar. Bestuurders van TSMC zeiden in januari dat ze verwachten dat de omzet van het bedrijf in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk zou dalen, maar dat de zaken daarna wel weer moeten aantrekken.

Samsung snijdt in productie

Ook chipmaker Samsung heeft te maken met een sterk teruglopende vraag naar halfgeleiders. Het bedrijf kondigde vrijdag aan minder chips te produceren nu klanten met grote voorraden zitten en de prijzen zijn gedaald. Samsung meldde bij zijn voorlopige kwartaalcijfers de productie van geheugenchips te "verlagen tot een betekenisvol niveau". Die beslissing volgt op een daling van de operationele winst met 95 procent tot 600 miljard won, omgerekend 416 miljoen euro. Dat is het laagste resultaat sinds 2009, toen de financiële crisis voor een dip in de vraag naar elektronica zorgde.

In de chipsector werd al uitgekeken naar een productieverlaging door Samsung. Eerder zag het bedrijf in een dalende vraag geen reden om in een lager tempo halfgeleiders te maken, waardoor de onverkochte voorraden alleen maar groter werden. Dat zette ook de prijzen onder druk. Die zullen nu mogelijk weer stijgen, verwachten analisten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in