Overslaan en naar de inhoud gaan

Na chiptekort dreigt nu weer een chipoverschot

De berichten over aanhoudende chiptekorten buitelden over elkaar heen de afgelopen jaren. Maar volgens marktonderzoeker Trendforce is die tijd voorbij. De prijzen van flashgeheugen daalden afgelopen kwartaal al 20%.
wafer
© Shutterstock
Shutterstock

De vraag naar halfgeleiders is het afgelopen jaar sterk afgenomen, onder meer als gevolg van een afkoeling van de wereldwijde economie. Dat is weer het gevolg van stijgende energieprijzen en de verhoging van de rentetarieven. Het gevolg is dat de omzet van chipfabrieken (foundries) naar verwachting 4% dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, stelt marktonderzoeker Trendforce.

De vraag naar NAND flash-chips en DRAM-geheugenchips ging het eerst in een duikvlucht. Naar verwachting zet deze trend het huidige kwartaal door als gevolg van de traditioneel lagere vraag naar consumentenelektronica zoals tv's, smartphones en pc's in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Maar de daling van de vraag breidt zich uit naar andere delen van de halfgeleidermarkt, verwacht Trendforce.

Dat is goed nieuws voor wie wacht op de levering van een nieuwe auto, waar de chiptekorten voor flinke productievertragingen hebben gezorgd. Ook kan consumentenapparatuur weer voordeliger worden geproduceerd.

Ontwikkeling onzeker

De marktonderzoeker ziet in het tweede halfjaar wel een mogelijk herstel, maar het onzekere economische klimaat is daarbij een moeilijk in te schatten variabele. Vooral de geopolitieke spanning kan een grote invloed hebben op de beschikbaarheid van halfgeleiders. De grootste chipfabrieken staan in China, maar het intellectueel eigendom en de opdrachten liggen bij partijen die te maken hebben met handelssancties tegen China. Daarom spelen niet alleen seizoensinvloeden een rol dit jaar, verwacht Trendforce.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in