Overslaan en naar de inhoud gaan

Telecomveiling levert 3,8 miljard euro op

Update 18:49 uur De veiling kan de telecommarkt flink overhoop gooien. Tele2 heeft als nieuwkomer 2 van de 41 beschikbare vergunningen weten te bemachtigen in de 800 Mhz-band en gaat vanaf volgend jaar via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden. Tele2 telt 160,8 miljoen euro neer voor zijn frequenties.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) waren tot dusver in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. KPN heeft diep in de buidel moeten tasten om nieuwe vergunningen te krijgen. Het concern betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor 15 licenties in de 800, 900 en 1800 MHz-band en in de 2,1 en 2,6 GHz-band.

Met het verkregen spectrum kan KPN beginnen met de aanleg van de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). KPN introduceert de eerste LTE-diensten in februari 2013, maakte het bedrijf bekend. Om geld vrij te maken voor deze investering verlaagde KPN vandaag zijn dividendprognose.

Vodafone betaalt 1,38 miljard euro

Ook Vodafone moet flink bloeden voor het gewenste spectrum. De 2e mobiele aanbieder na KPN betaalt 1,38 miljard euro -- nog iets meer dus dan KPN -- voor 9 vergunningen in diverse frequenties, Vodafone krijgt licenties in dezelfde banden als KPN, met uitzondering van 2,6 GHz. Een woordvoerder van Vodafone reageert: "We hebben gekregen wat we willen. Dit stelt ons in staat om in de komende zomer op grote schaal 4G-diensten aan te gaan bieden. 1,38 miljard euro is een fors bedrag, maar gezien de enorme groei in het gebruik van mobiel internet is het van groot belang om de uitrol van 4G door te kunnen zetten.''

De derde gevestigde speler, T-Mobile, betaalt in totaal 910,7 miljoen euro voor 15 vergunningen verspreid over 3 frequentiebanden. Thomas Berlemann, algemeen directeur T-Mobile Nederland: "We zijn zeer tevreden met dit uitstekende veilingresultaat. We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland."

800 MHz-band bij uitstek geschikt voor LTE

De meest aantrekkelijke frequentie is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de 4G-technologie Long Term Evolution (LTE). Een voordeel van de relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat de signalen gemakkelijk door muren heen gaan. In dat licht lijkt nieuwkomer Tele2 Nederland een goede slag te hebben geslagen. Directeur Günther Vogelpoel: "Tele2 gaat met de twee licenties op de 800 MHz band die we voor ongeveer 160 miljoen euro hebben verworven in Nederland een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Consumenten en bedrijven zullen gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen. Tele2 wil voorzien in de groeiende databehoefte van klanten. Wij geloven dat in de toekomst iedereen altijd online wil zijn tegen de beste prijs.Tele2 gaat dit mogelijk maken met een kwalitatief hoogwaardig 4G-netwerk."

Minister Kamp: "Belangrijke impuls voor innovatie en concurrentie"

In een reactie op de uitkomst van de veiling laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten: "Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien."

In totaal deden vijf spelers mee aan de frequentieveiling. Wie dat waren, is niet vooraf bekendgemaakt, Duidelijk was bij voorbaat wel dat de drie gevestigde spelers er in elk geval bij waren. Daarnaast werden Tele2 en de samenwerkende kabelaars UPC en Ziggo veel genoemd als gegadigden. Of die laatste combinatie inderdaad tot de mededingers behoorde maar achter het net viste, of dat een andere partij heeft afgehaakt, heeft het Agentschap Telecom niet bekendgemaakt.

Veel hogere opbrengst dan eerder verwachte 470 miljoen euro

RTLZ meldde eerder vanmiddag al dat de veiling waarschijnlijk veel meer zou opbrengen dan een eerder genoemd bedrag van 470 miljoen euro. De zender sprak van een miljardenmeevaller voor de overheid. In 2000 leverde een geruchtmakende veiling van UMTS-licenties (3G) de Nederlandse staat in totaal omgerekend 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype.

Uit recente veranderingen op de Franse markt blijkt dat een nieuwe speler een volwassen telecommarkt flink kan opschudden. Iliad wist daar dit jaar onder de merknaam Free met agressieve prijsvoering in 6 maanden tijd een marktaandeel van 5,4 procent te verwerven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in