Overslaan en naar de inhoud gaan

Problemen Afrikaanse beheerder IP-adressen mogelijk ook probleem heel internet

Het eventueel wegvallen van AFRINIC - de beheerder van IP-adressen in het Afrikaanse deel van het internet - leidt niet onmiddellijk tot instabiliteit in het internet. Maar dat wil niet zeggen dat er serieuze gevolgen op termijn kunnen optreden, waarschuwt RIPE-NCC, de beheerder van IP-adressen op het Europese deel van internet.
dataverkeer
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

AFRINIC is in serieuze problemen verzeild geraakt. De organisatie is in diverse rechtszaken verwikkeld met partijen met dubieuze bedoelingen en heeft ernstige financieringsmoeilijkheden. Personeel kan alleen worden betaald omdat de andere vier regionale internet registrars (RIR's) financieel bijspringen. AFRINIC zit ook al sinds november zonder bestuur en CEO. Als niet snel een oplossing wordt gevonden, dreigt het dagelijks functioneren van AFRINIC in gevaar te komen.

De vijf RIR's zorgen wereldwijd voor de toekenning van de middelen op internet, voornamelijk de IP-adressen. Die administreren zij in hun databases, ieder voor de eigen regio. "Dit is een belangrijke rol voor de stabiliteit van internet", zegt Hisham Ibrahim, Chief Community Officer van RIPR NCC, de RIR voor het Europese deel van het Internet. "Maar die rol moet niet worden verward met het routeren van internetverkeer. Wanneer AFRINIC morgen zou verdwijnen, verdwijnen niet opeens de IP-adressen die op Afrikaanse netwerken worden gebruikt. De informatie uit de database van AFRINIC blijft beschikbaar omdat deze gedeeld is met andere publieke databases, waaronder die van RIPE NCC. De kwaliteit van de registratiedata neemt echter wel af in de tijd, als er geen organisatie meer is die deze informatie actualiseert."

Toch dreigen er serieuze gevaren als zo'n situatie langer aanhoudt, als deze informatie in de databases niet meer correct is. "Dan treden er wel degelijk problemen op met de routering zowel in Afrika als in de internetregio's daarbuiten", waarschuwt Ibrahim. "En daarbij kunnen netwerken in Afrika geen nieuwe IP-adressen en AS nummers [belangrijk voor routingprocedures, red] meer krijgen, wat een rem zet op de ontwikkeling van netwerken in Afrika."

Paniek niet nodig

Ibrahim denkt niet dat de huidige problematiek een reden voor alarm is buiten de 'routing'-gemeenschap. Zelfs in het slechtste scenario zal AFRINIC niet van vandaag op morgen verdwijnen. Bovendien zijn er op het technisch vlak zaken te regelen om de grootste problemen op te vangen, mocht AFRINIC niet in staat blijken als organisatie te blijven functioneren. Zo zou de database bijvoorbeeld tijdelijk ondergebracht kunnen worden bij een andere organisatie. Organisatorisch en juridisch, maar ook technisch heeft dat echter wel veel voeten in de aarde en dat gaat voor heel veel werk zorgen, verzekert Ibrahim. Daarbij speelt mee dat zo'n situatie zich niet eerder heeft voorgedaan en er ook bij de opzet van de RIR's geen rekening mee is gehouden.

Ibrahim: "Wij hopen oprecht dat het niet tot dat punt komt. Veel van de huidige onzekerheden komen voort uit het wachten op uitspraken van de rechtbank in Mauritius." Hij wijst erop dat de processen in de internetgemeenschap somswat rommelig verlopen maar dat de decennialange ervaring leert dat het niet alleen werkt maar ook de beste resultaten oplevert.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in