IPv6-invoering gaat nog tot na 2030 duren, aldus Stichting IPv6

De geconstateerde helderheid wat betreft IPv6 is te danken aan meerdere initiatieven en organisaties, aldus de stichting. Het noemt daarbij bijeenkomsten en publicaties van zichzelf, maar ook instanties als RIPE, ISOC, Forum Standaardisatie, de inmiddels opgeheven Nederlandse Taskforce IPv6 en ook leveranciers van netwerkapparatuur.
"Gebrek aan kennis over de huidige versie van het Internet Protocol is voor netwerkbeheerders niet meer de reden om geen IPv6 in te voeren", luidt de constatering. Toch ziet de stichting "voor zichzelf geen toegevoegde waarde meer om hieraan bij te dragen".
Al 25 jaar bezig
De invoering van versie 6 van het Internet Protocol verloopt 25 jaar na het uitkomen van die standaard nog steeds veel langzamer dan de internetgemeenschap zich had voorgesteld. In de aankondiging van de eigen opheffing geeft Stipv6 ook aan dat de verwachting is dat een verregaande invoering van IPv6 "zeker tot na 2030 zal duren". Deze verwachting is gebaseerd op zogenaamde 'streefbeelden' bij onder andere de Rijksoverheid.
In mei vorig jaar meldde het Forum Standaardisatie dat het streefbeeld voor IPv6-adoptie door de overheid niet is gehaald. Vóór het einde van 2021 moesten álle websites en e-maildomeinen van de Nederlandse overheid bereikbaar zijn via IPv4 én IPv6. Laatstgenoemde wordt wel steeds vaker gebruikt en heeft in het laatste kwartaal van 2021 een flinke eindsprint meegemaakt. Toch is de geboekte groei niet voldoende geweest om te voldoen aan het gestelde doel, dat is vastgelegd in de afspraak van het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO).
Nederland op afstand
Nederland is zeker niet het enige land dat achterloopt qua IPv6-omarming, maar ons land doet het wel erg slecht. De Stichting IPv6 Nederland meldt nu dat aantal bezoekers wereldwijd dat Googles zoekmachine bereikt via IPv6 op zo'n 42% ligt. Het cijfer voor Nederland ligt daar "met 13% nog dramatisch ver onder", aldus de organisatie die zichzelf nu opheft.
Stipv6 ziet echter wel lichtpuntjes. Meer dan tien jaar geleden was er weinig bewustzijn over het IPv4-adrestekort en weinig inzicht in de implicaties van IPv6. Maar op dit moment is iedere netwerkarchitect voldoende op de hoogte, stelt de stichting. "In de contacten die Stipv6 heeft met netwerkbeheerders, blijkt dat het wachten met het integreren van IPv6 in een netwerk nagenoeg altijd een weloverwogen en goedgeïnformeerde keuze is."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee