Overslaan en naar de inhoud gaan

Infrastructuur internet krijgt geen rol in conflict rond Oekraïne

ICANN -wereldwijd beheerder van topleveldomeinen- gaat niet in op een verzoek van Oekraïne om de Russische topleveldomeinen .ru, .su en .рф te deactiveren. Ook RIPE NCC -beheerder van IP-adresinfrastructuur- heeft verzoeken om actie tegen Rusland afgewezen.
Datadeling in Europa
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het verzoek aan ICANN om in feite het hele Russische internet plat te leggen kwam dinsdag van de vertegenwoordiger van Oekraïne in de ICANN - Andrii Nabok- en de Oekraïnse minister van digitale transformatie Mykhailo Fedorov.

De ICANN heeft geantwoord met een krachtig 'Nee' in een brief van Göran Marby, de ceo and president van ICANN, zo meldt ZDNet. De ICANN staat klaar om Oekraïne te steunen en om de veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van het Internet wereldwijd te bewaken. Maar dit verzoek gaat te ver, zo blijkt uit de brief.

Ook de DNS rootservers van Rusland worden niet geblokkeerd, heeft RIPE NCC laten weten op een herhaald verzoek van Fedorov aan RIPE NCC. De Europese organisatie zegt dat de "communicatiemiddelen niet beïnvloed moeten worden door binnenlandse politieke meningsverschillen, internationale conflicten of oorlog."

De Internet Society heeft in een artikel bij CNet al gewaarschuwd dat mochten beiden organisaties gehoor geven aan de verzoeken uit Oekraïne, het wereldwijde karakter van internet snel uit elkaar zal vallen. Er zal dan een 'splinternet' ontstaan, een lappendeken van lossen netwerken die niet met elkaar communiceren. Dat zou de antithesis zijn van hoe internet is bedacht en hoe het zou moeten functioneren. "We moeten deze oproepen weerstaan, hoe verleidelijk het ook is om er op in te gaan."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in