Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oekraïense overheid vraagt hackers om hulp bij cyberverdediging'

De regering in Oekraïne vraagt vrijwilligers uit de ondergrondse hackersgemeenschap om te helpen bij de digitale verdediging van het land. Dat stellen twee bronnen van Reuters die betrokken zijn bij het project. De vrijwilligers worden volgens die bronnen specifiek gevraagd om de kritieke infrastructuur te beschermen en de Russische troepen digitaal te bespioneren.
Hack
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het verzoek van de Oekraïense overheid is volgens Reuters sinds donderdagochtend op verschillende hackerforums verschenen, nadat Russische troepen steden in heel Oekraïne aan begon te vallen. In het bericht staat: "Oekraïense cybergemeenschap! Het is tijd om betrokken te raken bij de cyberverdediging van ons land." Securityexperts en cybercriminelen worden in het bericht verder gevraagd om zich via een Google Docs-bestand aan te melden. Daarbij wordt om hun specialiteiten - zoals de ontwikkeling van malware - gevraagd, evenals om professionele referenties.

Verdediging en aanvallend

Yegor Aushev, medeoprichter van een cybersecuritybedrijf in Kiev dat veel met de Oekraïense overheid samenwerkt, zegt tegenover de Reuters dat hij het bericht schreef op verzoek van een ambtenaar van het ministerie van Defensie, die donderdag contact met hem opnam. Een anonieme bron van de nieuwssite die betrokken is bij het project bevestigt dat het verzoek van het ministerie van Defensie komt. Het ministerie zelf reageerde echter niet op vragen. 

De vrijwilligers die zich aanmelden worden volgens Aushev opgedeeld in verdedigende en aanvallende cybereenheden. De verdedigende eenheid moet de kritieke infrastructuur beschermen, die bestaat uit bijvoorbeeld energiebedrijven en watersystemen. De aanvallende eenheid moet helpen met digitale spionage. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in