Overslaan en naar de inhoud gaan

Brits NCSC waarschuwt voor gevaar cyberaanvallen om Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt bedrijven dat ze vanwege de situatie in Oekraïne rekening moeten houden met cyberaanvallen. Ondernemingen worden door het Britse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgeroepen de beveiliging van hun computersystemen aan te scherpen. Het Nederlandse NCSC zegt alle ontwikkelingen omtrent digitale aanvallen in relatie tot de situatie nauwgezet in de gaten te houden.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De spanning tussen Rusland en het Westen over Oekraïne is de laatste tijd flink opgelopen. Rusland eist garanties dat het Oost-Europese land nooit kan toetreden tot de NAVO, maar die heeft het niet gekregen. Moskou heeft een grote legermacht naar de grens met Oekraïne gestuurd en in westerse hoofdsteden wordt gevreesd voor een invasie.

Het Britse NCSC zegt onderzoek te doen naar berichten over recente cyberincidenten in Oekraïne. Die zouden vergelijkbaar zijn met de manier waarop Rusland in het verleden heeft geopereerd. "Zoals bij de verwoestende NotPetya-aanval in 2017 en cyberaanvallen tegen Georgië." De Britten denken dat Russische hackers daar verantwoordelijk voor waren.

De gijzelsoftware NotPetya trof destijds ook bedrijven in Nederland. Het kon zich verspreiden via automatische updates van een Oekraïens programma en legde onder meer computersystemen plat in de haven van Rotterdam.

Ook zorgen in Nederland

Het Nederlandse NCSC meldt op zijn website dat ook hier zorgen leven over de situatie in Oekraïne en eventuele cyberaanvallen. "Het NCSC heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat deze aanvallen impact zullen hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen in de toekomst ook niet uit", aldus de organisatie. Het NCSC houdt alle ontwikkelingen omtrent digitale aanvallen in relatie tot de situatie dan ook in de gaten. Daarnaast wijst het op de Handreiking Cybersecuritymaatregelen die het NCSC in juni vorig jaar publiceerde. 

Ook het Britse NCSC heeft nog geen aanwijzingen dat hackers het specifiek op Britse bedrijven hebben voorzien vanwege de situatie in Oekraïne. Toch worden organisaties opgeroepen om maatregelen te nemen die de kans op grote schade bij een cyberaanval kunnen verkleinen, zoals het maken van backups.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in