Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanzienlijk deel internet raakt instabiel

ARIN - de regiobeheerder (RIR) van het Amerikaanse deel van het internet - sprak tijdens een vergadering van de North American Network Operators’ Group (NANOG) zorgen uit over de situatie bij de Afrikaanse topbeheerder. De financiering van de Afrikaanse beheerder AFRINIC wordt op dit moment op weekbasis gesteund door de andere topregiobeheerders ARIN, RIPE (Europa), APNIC (Azië en Australië) en LACNIC (Latijns-Amerika).
Netwerk, computer, internet, dataverkeer,
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In november trad het bestuur van AFRINIC af, net als de CEO. Zonder bestuur kan de organisatie niet eens een nieuwe leider kiezen of bijeenkomsten organiseren om workarounds te verzinnen waarmee nieuwe directeuren kunnen worden aangesteld, schetst ARIN-president en CEO John Curran in een toespraak die deze week op YouTube werd gepubliceerd.

Zonder bestuur kan de organisatie ook niet reageren op rechtszaken, omdat er niemand is die de organisatie kan vertegenwoordigen. Volgens Curran kan AFRINIC nu nog de dagelijkse functies vervullen, maar ook die komen in gevaar. De andere RIR's volgen de situatie van week tot week. "Ik vertel jullie letterlijk dat AFRINIC met een significante operationele uitval te maken kan krijgen, door een bestuurscrisis of een rechtszaak waardoor de organisatie niet meer kan functioneren", aldus de ARIN.

RIR's belangrijk voor stabiliteit

RIRs bepalen voor hun regio het beleid waar internetaanbieders aan zijn gehouden. Ze coördineren onder meer op hoog niveau de uitgifte de internet(IP)adressen en het functioneren van het internet en behartigen de belangen van de aangesloten ISP's en eindgebruikersorganisaties.

Bij de opzet is nooit voorzien in het ontstaan van een situatie zoals die zich nu voordoet bij AFRINIC. Daardoor heeft de Number Resource Organisation (NRO) die de activiteiten van de RIR's coördineert, eigenlijk geen mogelijkheden om in te grijpen. Om de continuïteit te waarborgen wordt nu nagedacht over alternatieve oplossingen, zoals wellicht het instellen van een nieuwe organisatie die AFRINIC gaat vervangen, zegt Curran.

Juridische conflicten

AFRINIC is in deze positie gekomen door een juridisch conflict in Mauritius met een organisatie genaamd Cloud Innovation Limited die enkele miljoenen IP-adressen kreeg toegekend. Vervolgens constateerde AFRINIC dat deze IP-adressen zijn misbruikt, wat door Cloud Innovation wordt bestreden, schrijft The Register.

Daarnaast heeft AFRINIC ook een conflict met een organisatie genaamd Number Resource Society (NRS) die zegt iedereen te vertegenwoordigen die een gedeeld belang heeft in het behoud van de stabiliteit van het internet.

Pikant is ook dat NRS zich weer weer actief mengt in het verkiezingsproces voor het bestuur van APNIC, de RIR voor Azië en Australië. De organisatie maakt zich daarbij hard om mensen betrokken bij Cloud Innovation Limited, op bestuurlijke posities bij APNIC te krijgen. Inmiddels is APNIC een juridische onderzoek gestart tegen verder niet bij name genoemde bestuurskandidaten op mogelijke schending van de gedragscodes.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in