Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe wet beperkt bewaarplicht telecomdata

Het kabinet werkt aan een beperkte bewaarplicht voor telecomproviders. Die moet het voor opsporingsambtenaren mogelijk maken IP-adressen en telefoonnummers te herleiden tot gebruikers. Gegevens over wie precies met wie contact had, waar dat gebeurde en wat er gecommuniceerd werd, hoeven providers niet bij te houden.
hard drives
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie schrijft dat in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Er wordt al langer gewerkt aan zo'n bewaarplicht, maar een uitspraak van het Europees Hof van Justitie eind 2016 maakte een grondige herziening noodzakelijk. Het hof oordeelde dat het grootschalig opslaan van gegevens over telecomklanten te veel inbreuk maakt op de privacy.

Het is volgens Grapperhuis van essentieel belang dat politie en Openbaar Ministerie achteraf kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van een bepaald telefoonnummer of IP-adres. Bijvoorbeeld bij de opsporing en vervolging van kinderporno, cybercrime en onlinewapenhandel is dat vaak "cruciaal'', aldus de minister.

'Internet mag geen vrijplaats zijn'

"De samenleving verwacht van de overheid dat deze optreedt tegen ernstige normschendingen en slachtoffers beschermt, maar het gebruik van digitale middelen maakt dit op dit moment vrijwel onmogelijk'', schrijft Grapperhaus. Een nieuwe, zij het beperktere bewaarplicht, kan volgens hem helpen voorkomen "dat het internet een vrijplaats wordt voor de plegers van deze feiten''.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in