Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan 200 subsidieaanvragen voor debat aftapwet

211 mensen en organisaties hebben een subsidie aangevraagd voor activiteiten die het publieke debat moeten stimuleren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet. Volgens de Referendumcommissie zijn er 137 aanvragen gedaan door organisaties of mensen die neutraal staan ten opzichte van de wet. 51 zijn tegen, 23 voor.
verkiezingen

Er is in totaal 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar om campagne te voeren tegen de omstreden wet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet. Particulieren konden maximaal 5000 euro en organisaties maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen. Op 21 maart, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn, is het referendum.

De Wiv geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli vorig jaar groen licht voor de wet.

Al geld toegekend

Een aantal partijen heeft al geld toegekend gekregen. Onder meer de Piratenpartij (tegen) en de Jonge Socialisten (tegen) vroegen subsidie aan. Zij willen onder meer flyers verspreiden. De Stichting Privacy First (tegen) wil een debat organiseren en via website en social media online campagne voeren. Voorstanders willen onder meer een website in het Nederlands, Arabisch, Engels en Turks en flyers in die talen. Een partij die neutraal tegenover de wet staat wil van het geld flyers en cupcakes uitdelen aan studenten van verschillende hogescholen. Daarvoor kreeg deze club, die niet met name wordt genoemd, 4830 euro subsidie.

Het is de tweede keer dat een raadgevend referendum wordt gehouden. De eerste ging in april 2016 over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor deze stemming is destijds bijna 2 miljoen aan subsidie toegekend om campagne te voeren, verdeeld over 110 mensen en organisaties.

MEER WETEN OVER DE SLEEPWET?

Sleepwet voorlopig papieren tijger. Opsporingsdiensten hebben nog niets geregeld met internetaanbieders voor de technische realisatie

Bits of Freedom vraagt Rutte sleepwet uit te stellen. Digitale burgerrechtenorganisatie roept op in open brief om sleepwet pas in te voeren na referendum.

Online dienstverleners klem door aftapwet. In een blog legt directeur Michiel Steltman van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland uit hoe dienstverleners klem zitten tussen inlichtingendiensten en wantrouwende klanten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in