Overslaan en naar de inhoud gaan

Providers moeten gegevens bewaarplicht vernietigen

Het bewaren van alle andere gegevens is een inbreuk op de privacy, schrijft Ard van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Datacenter
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De Kamer debatteert morgen over de bewaarplicht, die eerder deze maand werd afgeschaft. Een rechter in Den Haag bepaalde dat de wet onvoldoende waarborgen bevatte en dat de verzameling van internet- en telefoongegevens van alle burgers daarom onacceptabele inbreuk op de privacy maakte. Na de uitspraak stopten providers al met het opslaan van nieuwe gegevens, maar bleef het onduidelijk wat er moest gebeuren met oude data.

De wet was ingesteld om politie en justitie te ondersteunen bij de opsporing. Belgegevens moesten een jaar worden opgeslagen, maar mochten alleen worden geraadpleegd bij onderzoeken naar misdrijven met een straf van acht jaar of meer. Als het ging om criminaliteit die met minder dan acht jaar wordt bestraft, werd de toegang tot de gegevens gehalveerd naar een half jaar. Voor opgeslagen internetgegevens was de bewaartermijn zes maanden.

Geen toestemming rechter nodig voor inzage

Gegevens die voor de bedrijfsvoering van providers worden bewaard, kunnen overigens nog steeds worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder dat hiervoor toestemming nodig is van een rechter. Er is echter geen vaste termijn meer waarbinnen providers deze gegevens moeten bewaren.

Het kabinet wil met een wetsvoorstel een nieuwe bewaarplicht invoeren die nieuwe waarborgen invoert, zoals goedkeuring van een rechter voordat gegevens kunnen worden ingezien. Ook mogen gegevens alleen twaalf maanden lang worden ingezien bij verdenking van een ernstig misdrijf. Het is nog onduidelijk of er in de Tweede Kamer steun is voor de nieuwe bewaarplicht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in