Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuur Nederlandse bedrijven loopt voorop in tech-kennis

De Nederlandse bedrijven hebben een goede uitgangspositie om profijt te trekken uit een biljoenenkans die adviesbureau Accenture schetst. Het dichten van de technologische kloof tussen de VS en de EU kan Europese bedrijven 3,2 biljoen dollar aan extra inkomsten opleveren.
boardroom
© Shutterstock
Shutterstock

Accenture constateert dat Nederlandse bedrijven goed hebben voorgesorteerd doordat bijna een vijfde (19%) van de bestuurders technologische ervaring heeft. Daarmee lopen Nederlandse bedrijven voorop ten opzichte van het gemiddelde van Europese bedrijven dat op 14% ligt. In de Verenigde Staten ligt dat gemiddelde op 22%.

Accenture concludeert uit een onderzoek (pdf) onder meer dan 2000 bedrijven wereldwijd dat er 3,2 biljoen dollar extra te verdienen valt door de technologische achterstand met de Verenigde Staten in te lopen. "Investeren in technologisch R&D is de sleutel tot toekomstige groei, waardoor nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen binnen handbereik komen", verklaart Roy Ikink, Technology Lead Accenture Nederland in een persbericht.

Te weinig patenten aangevraagd

Het probleem is dat Europese bedrijven te weinig investeren in tech-ontwikkeling. Het verschil in R&D-uitgaven bedraagt 147 miljard dollar ten opzichte van Amerikaanse en Aziatische bedrijven. En als er al resultaten komen uit R&D vragen Europese bedrijven veel minder patenten op de technologie aan. Als voorbeeld noemt Ikink patenten op het gebied van AI. Van de bedrijven in de Verenigde Staten en Azië vragen respectievelijk 77% en 89% patenten aan terwijl Europese bedrijven blijven steken op 60%.

Tech integraal onderdeel strategie

Nicole van Det, Country Managing Director Accenture Nederland, zegt: "Voorheen was het gebruikelijk dat bestuursraden en CEO's eerst hun bedrijfsstrategie vaststelden, waarna ze vervolgens keken hoe technologie die strategie kon ondersteunen. Vandaag de dag moet technologie een integraal onderdeel zijn vanaf de eerste stap in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen."

Een bestuur met kennis van zaken op technologiegebied is daarom cruciaal. Dat Nederlandse bedrijven wat dat betreft gunstig afsteken tegen de rest van Europese bedrijven, geeft Nederland een goede uitgangspositie. Maar om op het niveau van Amerikaanse bedrijven te komen, moet het percentage bedrijven met tech-onderlegde bestuurders nog wel verder omhoog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in