Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor scannen heb je inkt nodig, of niet?

  • De koppeling van scannen en inktvoorraad dupeert klanten
  • Rechtszaak tegen HP loopt nog
  • Canon biedt workaround en Epson hanteert geen koppeling
 home office
Shutterstock, New Africa

Waarom weigert een multifuntional te scannen of te faxen als een van de inktcartidges leeg is of ontbreekt? Voor die acties is geen inkt nodig. Met verschillende rechtszaken proberen gedupeerden printerfabrikanten te laten afzien van deze verwerpelijke klantenbinding. Met wisselend succes.

Het is een frustratie van alle thuiswerkers met een multifunctionele printer. In een tijd dat het uitwisselen van documenten steeds vaker volledig digitaal gaat, wordt een scanner (of fax) eerder gebruikt dan de printfunctie. Maar de scanfunctie weigert als de inktcartridges verdroogd of leeg zijn. Terwijl voor scannen echt geen inkt nodig is.

Winst komt uit de inktverkoop

Maar grote printerfabrikanten, zoals HP en Canon, lijken niet van plan hun bedrijfsmodel om te gooien. De hardware wordt vaak ver onder de kostprijs aangeboden en op de verkoop van inkt boeken de producenten grove winsten. Een chip in de cartridges geeft door aan de hardware wat de status van de inhoud is en voorkomt bovendien dat goedkopere varianten  van derden in de hardware kunnen worden gebruikt.

HP voert al sinds vorig jaar zomer een juridische strijd met klanten die zich gedupeerd voelen door de fabrikant, signaleert Ars Technica. De aanklagers stellen dat de All-in-One printers niet werken zoals in de advertentie wordt omschreven. Inkt is geen noodzakelijke component om een document te scannen of te faxen. Zij stellen dat de aanwezigheid van de inkt geen voordeel biedt en dat de koppeling van de scan- en fax-mogelijkheden aan de inktvoorraad alleen is bedoeld om consumenten financieel te benadelen. De rechtszaak tegen HP loopt nog. De klachten werden weliswaar begin dit jaar verworpen door de rechtbank maar met de mogelijkheid deze in gewijzigde vorm opnieuw in te dienen. Een poging van HP het indienen van die amendementen te blokkeren, werd vorige week door de rechter afgewezen.

Canon biedt een olifantenpaadje

Maar HP is niet de enige producent die zich schuldig maakt aan deze praktijk. In maart heeft Canon geschikt in een vergelijkbare zaak, zoals opgemerkt door The Verge. De details van de schikking zijn niet vrijgegeven. Verzoeken van Ars Technica bij Canon en HP om een reactie bleven onbeantwoord. Overigens heeft Canon wel een workaround waarmee het toch mogelijk is de controle op de inktniveaus uit te schakelen zodat de scan- en printfunctie weer werkt. Waarom de koppeling tussen inktniveau en scannen überhaupt is aangebracht, wordt door de producent niet duidelijk gemaakt en klanten moeten erg op zoek naar de workaround. De multifunctionals van HP hebben niet zo'n olifantenpaadje om van de koppeling af te komen.

Epson scant zonder inkt

Epson daarentegen heeft juist in zijn reclame-uitingen opgenomen dat het wel mogelijk is te scannen en faxen ook al is er weinig of geen inkt aanwezig. Er staat echter niet bij dat er wel een originele Epson-cartridge in het apparaat geïnstalleerd moet zijn anders werkt het apparaat alsnog niet. Het weggooien van de cartridge na constatering dat deze leeg is, is dus geen goed idee.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in