Overslaan en naar de inhoud gaan

Chiptekort zet Canon aan tot cartridge-coulance

Het aanhoudende tekort aan chips heeft Canon ertoe gebracht om sommige van zijn inktcartridges te leveren zonder de gebruikelijke elektronica aan boord. Dit betreft chips om het niveau van de resterende inkt aan te geven én om de echtheid van de gebruikte inktpatronen te controleren. Gebruikers krijgen bij echte Canon-cartridges dus waarschuwing over namaak, maar mogen die negeren van de leverancier.
Canon-cartridges
© Canon
Canon

Naast computers, smartphones, auto's, bestelbusjes, vrachtwagens, landbouwmachines en kassen hebben ook printers last van het internationale chiptekort. En dan niet zozeer printers maar vooral de inktpatronen daarvoor. Fabrikant Canon ziet zich gedwongen om zijn officiële cartridges te verkopen zonder de chips erin die klanten laten weten hoeveel inkt er nog in zit én of het wel een legitieme cartridge is.

Waarschuwingen, negeren

Canon-klanten kunnen dus bij gebruik van deze Canon-cartridges meldingen krijgen van hun printers dat ze inktpatronen van derde partijen gebruiken. Zulke meldingen geven vaak waarschuwingen dat dit de kwaliteit van afdrukken nadelig beïnvloedt en mogelijk zelfs printers beschadigd kunnen worden. Het achterwege laten van chips voor inktniveau en DRM (digital rights management) levert gebruikers nu dus 'false positive'-meldingen op.

De Duitse tak van Canon geeft klanten nu instructies dat ze de DRM-waarschuwingen van de eigen printers en cartridges kunnen wegklikken. De fabrikant laat gebruikers namelijk wel inktpatronen van alternatieve leveranciers gebruiken, schrijft onder meer Gizmodo. Daarbij kan echter functionaliteit ontbreken zoals accurate weergave van de hoeveelheid inkt.

Ineens van 100% naar 0%

Dit is nu ook van toepassing op cartridges van Canon zelf. De leverancier meldt aan klanten dat het tonerniveau plotseling van 100% naar 0% kan gaan. "Als 0% wordt weergegeven, installeert u een nieuwe tonercontainer", aldus de instructie van het bedrijf. Canon spreekt hierbij van 'interim toners', om de officiële inktpatronen zonder chips te omschrijven. Het weglaten van halfgeleiders betreft een reeks ImageRunner-producten van Canon.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in