Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde nadert voor laserprinter, in ieder geval bij Epson

Epson kondigt aan dat het in 2026 een punt zet achter de productie en verkoop van laserprinters. "Inkjets verbruiken gewoon minder energie en hebben minder vervangingsonderdelen. Ook heeft de technologie meer potentieel dan laserprinters voor zinvolle vorderingen als het gaat om het milieu", verklaart het Japanse bedrijf.
hand op laserprinter
© Shutterstock
Shutterstock

De Europese en de Aziatische markten zijn eigenlijk de enige waar Epson nog laserjets aan levert, signaleert The Register. In andere markten was het bedrijf al eerder gestopt. Epson gaat zich volgens marketing manager Koichi Kubota volledig richten op inkjettechnologie. Hoewel de productie wordt gestaakt, blijft het bedrijf voorlopig nog wel reserve-onderdelen maken en zorgen voor zogeheten 'consumables' zoals toner en andere materialen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de laserprinters.

Milieu of geen milieu

Het bedrijf gebruikt overwegingen met betrekking tot het milieu om zijn besluit te onderbouwen. Volgens Epson verbruikt een inkjetprinter tot wel 85% minder energie dan een laserprinter. Bij een laser moet de toner sterk verhit worden om de inktdeeltjes aan het papier te laten plakken, bij de inkjet gaat het om een mechanisch proces. Ook hebben inkjets tot 59% minder hernieuwbare onderdelen nodig zoals toner, drums, ontwikkelaar en fixeer. Een inkjet heeft alleen de inktpatronen en een opvangbak.

The Register merkt wel op dat Epson juist onlangs nog in het nieuws was met besluiten die niet in het belang van het milieu zijn. Zo lieten verschillende printermodellen aan gebruikers een mededeling zien dat ze het einde van hun ondersteuning hadden bereikt. Alleen door een betaalde dienst af te nemen, konden consumenten die apparaten blijven gebruiken. Of anders moest er een nieuwe printer worden aangeschaft, luidde het advies van de fabrikant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in