Overslaan en naar de inhoud gaan

Marktonderzoeker start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.
Wetgeving
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens Vink wil Blauw van Nebu weten welke persoonsgegevens precies zijn weggehaald bij Blauw en hoe het heeft kunnen gebeuren. Als de softwareleverancier voor dinsdag duidelijkheid verschaft, trekt Blauw het kort geding volgens Vink in. "Sinds het datalek is het contact matig en krijgen we niemand te spreken", zegt hij. Blauw heeft ook een advocaat genomen voor juridisch advies over wat het marktbureau het beste kan doen en hoe het klanten zo goed mogelijk kan informeren.

Of het marktonderzoeksbureau blijft samenwerken met Nebu is volgens Vink nog niet zeker. "We willen eerst meer weten." Hij stelt dat Blauw naast Nebu ook met andere softwarebedrijven werkt.

Veertien partijen getroffen

Eerder deze week werd bekend dat via Blauw veertien Nederlandse bedrijven mogelijk zijn getroffen door het datalek, waaronder de NS, VodafoneZiggo, CZ, Heineken, ArboNed en Trevvel, dat leerlingen- en zorgvervoer in Rotterdam en omstreken uitvoert. VodafoneZiggo en de NS werden vooralsnog het hardst geraakt. Van deze bedrijven lekten de gegevens van respectievelijk zo'n 700.000 en 780.000 klanten. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten.

Vandaag werd bovendien duidelijk dat ook spoorbeheerder ProRail getroffen is door het datalek. Daardoor zijn de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het gaat om namen, telefoonnummers en geslachten van de bellers, maar niet om mailadressen, woonadressen en financiële informatie, zegt ProRail.

Ook marktonderzoeksbureau USP is mogelijk de dupe van het lek, heeft het bureau laten weten. De gegevens van 100.000 tot 150.000 mensen liggen mogelijk op straat via 52 klanten van USP. Verder meldt pensioenfonds PME dat het getroffen is door het datalek. Daar zijn mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Het is niet bekend van hoeveel PME-deelnemers de gegevens kunnen zijn uitgelekt, het gaat in elk geval niet om alle aangesloten personen. 

AP ingelicht

Blauw en andere mogelijk getroffen bedrijven hebben klanten over het lek geïnformeerd en een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Nebu is een Nederlands bedrijf met een locatie in Wormerveer en één in Hongarije. Twee jaar geleden werd het onderdeel van Enghouse Systems, een beursgenoteerd Canadees bedrijf. Beide organisaties hebben niet gereageerd op verzoeken om een reactie.

Update 10:41: Ook ProRail heeft aangekondigd getroffen te zijn door het datalek. Het artikel is daarop aangepast. 

Update 14:14: In het artikel stond dat Nebu een Hongaars bedrijf is met een locatie in Nederland. Dit klopt niet, het is een Nederlands bedrijf met ook een Hongaarse locatie. Het artikel is daarop aangepast. Ook is toegevoegd dat bij pensioenfonds PME mogelijk inkomensgegevens zijn gelekt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in