Overslaan en naar de inhoud gaan

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek bij softwareleverancier

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data.
treinstation
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Van treinreizigers die meededen aan een tevredenheidsonderzoek kunnen bijvoorbeeld e-mailadressen, telefoonnummers of namen zijn gelekt. "Afhankelijk van het onderzoek waaraan de klant heeft deelgenomen kan het gaan om persoonsgegevens zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer. Het gaat niet om financiële gegevens of wachtwoorden", meldt NS.

De spoorwegmaatschappij vraagt klanten extra op te letten voor signalen van phishing. Dat is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich in e-mails of appjes voordoen als iemand anders om wachtwoorden of andere gevoelige informatie buit te maken. Dat kan bijvoorbeeld door een e-mail uit naam van een bedrijf te sturen.

Gegevens gestolen

Marktonderzoeker Blauw kreeg vorige week vrijdag bericht dat een onbevoegde toegang had tot het netwerk van de softwareleverancier. Maandag bevestigde deze leverancier dat er daadwerkelijk gegevens waren gestolen, schrijft de marktonderzoeker op zijn website. Het bedrijf onderzoekt nog welke gegevens zijn gestolen of bekeken door onbevoegden.

NS en Blauw hebben allebei een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens schatte vorig jaar nog in dat zo’n zeven miljoen mensen het afgelopen jaar slachtoffer werden van in totaal 28 verschillende datalekken bij IT-leveranciers. De waakhond verlegt daarom steeds meer de focus naar IT-leveranciers. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in