Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook VodafoneZiggo-klanten gewaarschuwd over datalek marktonderzoeker

VodafoneZiggo waarschuwt klanten woensdag dat hun persoonlijke gegevens mogelijk naar buiten zijn gekomen bij een datalek. De telecomaanbieder werkt samen met marktonderzoeker Blauw en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data. Het is nog niet duidelijk van hoeveel klanten data mogelijk op straat liggen.
Impressie nieuwe kantoor Vodafone Ziggo
© VodafoneZiggo
VodafoneZiggo

Volgens Blauw zijn veertien partnerbedrijven getroffen door het datalek. NS liet dinsdag weten klanten te hebben gewaarschuwd. Een woordvoerster van VodafoneZiggo laat weten één van de veertien bedrijven te zijn. De provider laat weten een melding te hebben gedaan bij bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en verder onderzoek te doen. Albert Heijn, Etos, bol.com en Vattenfall zijn ook klant bij Blauw, maar laten weten niet getroffen te zijn door het datalek.

Netwerkhack bij IT-leverancier

Blauw kreeg vrijdag bericht dat een onbevoegde toegang had tot het netwerk van de softwareleverancier. Maandag bevestigde deze leverancier dat er daadwerkelijk gegevens waren gestolen. Het bedrijf onderzoekt nog welke gegevens precies zijn gestolen of bekeken door onbevoegden. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten, meldt een woordvoerder van Blauw. Hij wil niet zeggen wie de softwareleverancier was of welke bedrijven zijn getroffen.

Het aantal personen waarvan die bedrijven gegevens hadden doorgegeven aan Blauw varieert volgens de zegsman van "honderdduizenden, namelijk bij de NS, tot enkele honderden bij de kleinere opdrachtgevers." Dinsdag deden Blauw en NS een melding bij de AP.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in