Overslaan en naar de inhoud gaan

Google belooft bescherming tegen rechtenclaims voor AI-gebruik

Nieuw beleid van Google belooft gebruikers van zijn genAI-diensten bescherming tegen claims over auteursrechtenschendingen. Dit betreft dan zowel trainingsdata voor AI als ook output van AI. Google gaat daarmee verder dan AI-aanbieders Microsoft en Adobe.

verdediging, AI
Shutterstock

De claim van de internetreus dat hij méér bescherming biedt dan AI-concurrent Microsoft en SaaS-leverancier Adobe rust dus op de reikwijdte. Google pakt input voor AI én output van AI mee in zijn belofte klanten te verdedigen tegen claims.  Het bedrijf verklaart veel te hebben nagedacht over hoe het vertrouwen in en vertrouwd gebruik van zijn AI-aanbod kan geven.

Breed AI-aanbod (en uitzondering)

De juridische bescherming die Google nu biedt, is voor gebruik van zijn genAI-systemen op zijn Google Cloud-platform en zijn Google Workspace-platform. Het nieuwe beleid voor AI-gebruik bestrijkt onder meer het AI-ontwikkelplatform Vertex van Google en zijn tekst- plus beeldgenererende AI-systeem Duet. Laatstgenoemde levert output die valt te gebruiken in de diverse SaaS-toepassingen in Workspace en in Cloud. Opvallend genoeg ontbreekt Googles veelbesproken AI-chatbot Bard in de tekst van de aankondiging, merkt Ars Technica op.

Er is nog een belangrijke uitzondering, die Google zelf noemt in zijn blogpost. De beloofde bescherming is alleen van toepassing op klanten die zich netjes gedragen wat betreft hun AI-gebruik. Dit komt erop neer dat een klant niet doelbewust AI-output maakt of gebruikt die inbreuk maakt op rechten van anderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in