Overslaan en naar de inhoud gaan

TNO weet het zeker: security-professionals worden vervangen door AI

De mens achter een scherm in een Security Operations Center (SOC) maakt plaats voor zelfdenkende en zelfhandelende systemen die aanvallen vroegtijdig kunnen detecteren en afslaan. Dat voorspelt TNO over de toekomst van security in een position paper.

Security.
Shutterstock

Het instituut voorziet een ‘systeem van systemen’ waarin kunstmatige intelligentie (AI) de drijvende kracht is. ”In de race tegen kwaadwillenden in het digitale domein is de mens een complicerende factor. In Security Operations Centres (SOC's), waar de computer- en netwerkactiviteiten in een organisatie worden gemonitord, zitten nog altijd vooral mensen aan de knoppen. Maar er komt zoveel op hen af dat we moeten gaan accepteren dat de securitysystemen autonoom gaan worden”, schrijft Berry Vetjens, marktdirecteur ICT, Strategy and Policy van TNO.

Verder dan automatiseren

Deze ontwikkeling gaat een stap verder dan automatiseren. “Want autonomie betekent dat machines stap voor stap ook afwegingstaken van mensen vergaand gaan overnemen.” TNO schetst in de paper een zelflerend en zelfherstellend systeem dat een breed scala aan beveiligingstaken tegelijk kan uitvoeren. “Neem een ransomware-aanval op een groot energiebedrijf dat de interne systemen binnendringt en niet alleen de bedrijfsvoering dreigt plat te leggen, maar ook de energievoorziening aan honderdduizenden klanten.”

Het beoogde systeem kan inbrekende hackers in een zeer vroeg stadium detecteren, razendsnel besluiten over maatregelen ter bescherming en weet aanvallen af te slaan zonder dat de klant er ook maar iets van merkt.

Kwetsbare domeinen

”Grote bedrijven met kritische infrastructuren raken ervan doordrongen dat autonome cybersecurity onontkoombaar is. Het begint wellicht bij de koplopers op cybersecurity zoals de financiële instellingen, maar zal binnen afzienbare tijd ook in andere sectoren toepassing vinden. Denk aan kwetsbare domeinen als de zorg, hightech, maakindustrie, rijks- en lagere overheden en op termijn ook het mkb”, aldus Vetjens.

De volledige paper is hier te lezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in