Overslaan en naar de inhoud gaan

PVV wil heet hangijzer van datacenterhuisvesting overlaten aan gemeenten

De PVV heeft in de Commissie Digitale Zaken het plan om een landelijke duurzaamheidsvisie voor datacenters op te stellen afgewezen. Momenteel bepalen gemeenten waar datacenters worden gehuisvest, maar er ligt al langer een wens om het Rijk criteria en randvoorwaarden op te laten stellen. Als het aan de partij van Geert Wilders ligt blijven gemeenten aan zet voor de kwestie van datacenterhuisvesting.

datacenter buitenaanzicht, overzichtsbeeld van boven
Shutterstock

In de nieuwe commissie DZK werd donderdag het thema duurzaamheid & digitalisering besproken. Demissionair minister Mickey Adriaansens was door de vorige commissie DZK gevraagd een plan op te stellen voor duurzame digitalisering, maar zij gaf toen te kennen dit liever over te laten aan het nieuwe kabinet. De voorbereidingen en gesprekken met stakeholders gaan echter gezien het belang van het onderwerp wel door. Alleen nu met een compleet andere samenstelling in de Tweede Kamer.

Geen duurzaamheidsvisie

Zo bleek dat onder meer Partij voor de Dieren, PvdA, D66 en VVD nog altijd graag een duurzaamheidsvisie opgesteld zien worden. Daarmee kunnen onder meer eisen worden gesteld aan de vestiging van nieuwe datacenters in Nederland. De PVV, inmiddels de grootste partij, wil echter geen duurzaamheidsvisie meer ontwikkelen.

PVV-Kamerlid Jan Valize gaf in een toelichting daarover aan te vrezen voor te veel regeldruk met onder meer tijdrovende duurzaamheidsrapportages, die bedrijven ‘kapot maken’. Volgens Valize zijn er momenteel al te veel eisen waar bedrijven aan moeten voldoen.

Een stop op nadenken

Zijn inbreng leidde tot verontwaardigde reacties van andere commissieleden, die het niet opstellen van een duurzaamheidsvisie voor digitalisering dan ‘een stop op nadenken’ noemden. D66-Kamerlid Joost Sneller stelde dat een duurzaamheidsvisie ook zou kunnen zorgen voor minder regeldruk voor bedrijven en dat het omwonenden van datacenters kan helpen. 

Minister Adriaansens van EZK gaf tegenover Valize aan dat het zeker niet de bedoeling is om meer regeldruk te creëren. Aan de overige partijen stelde ze te willen onderzoeken of er eisen geformuleerd kunnen worden voor onder meer koeling en waterverbruik bij locatiebepaling van datacenters. Dat wil ze in eerste instantie met een verkenning doen.

Rijk beslist al over hyperscale datacenters

Op dit moment bestaan er al wel voorwaarden vanuit de Rijksoverheid voor datacenters op hyperscaleniveau. Dit zijn datacenters die meer dan 10 hectare aan ruimte in beslag nemen. "Momenteel is het zo geregeld dat gemeenten de locatie van andere [kleinere -red.] datacenters bepalen. Daarbij geldt wel dat datacenters met een terrein tussen 5 en 10 hectare onder het afwegingskader voor grootschalige bedrijfsterreinen vallen, waarover het rijk met provincies een afweging maakt."

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in