Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Holland verbiedt datacenter in De Kwakel

De provincie Noord-Holland is tegen de geplande komst van een datacenter in De Kwakel. De gemeente Uithoorn, waar het dorp onder valt, had daar in januari een vergunning voor verleend. De provincie zegt dat zij erover gaat en niet de gemeente en heeft daarom bezwaar aangetekend.
Datacenter Middenmeer
© Shutterstock
Shutterstock

De provincie Noord-Holland had eerder bepaald dat er alleen nog datacenters mogen komen op bedrijventerreinen in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. Zo laat Microsoft momenteel een complex bouwen in het dorp Middenmeer in Hollands Kroon. "Buiten de aangewezen gebieden mogen zich geen nieuwe datacenters meer vestigen", staat in de regels van de provincie, dus ook niet in Uithoorn. Dat moet voorkomen dat de horizon wordt volgebouwd met 'blokkendozen'. Ook wil de provincie zo zorgen dat er genoeg elektriciteit is voor inwoners, bedrijven en instellingen.

Door nieuwe datacenters alleen in deze 3 gemeenten toe te staan kan er gericht geïnvesteerd worden in een verzwaring van de energie-infrastructuur zodat er ook stroom beschikbaar komt voor bijvoorbeeld woningbouw of scholen. Daarnaast is een datacenter binnen een glastuinbouwconcentratiegebied ongewenst, omdat deze activiteit geen ruimtelijk relevante relatie heeft met de glastuinbouw, stelt de provincie Noord-Holland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in