Overslaan en naar de inhoud gaan

Nét iets nieuwere servers schelen veel in verbruik

Datacenters en bedrijven met eigen servers kunnen flink wat besparen door servers die nog relatief jong zijn tóch te vervangen. De efficiency van nét nieuwere servers kan flink groter zijn, waarbij in de afgelopen jaren sprongen van 32% tot wel 140% zijn gemaakt. Belangrijk is daarbij wel om de servers goed bezig te houden.
datacenter happy
© Shutterstock
Shutterstock

Wanneer servers een gemiddelde processorbenutting van 50% hebben, is hardware van 2019 al aanzienlijk efficiënter dan systemen uit 2017. Voor servers met Intel-processors ligt die vooruitgang op 34% en voor machines met AMD-chips op een enorme 140%. Dit blijkt uit een rapport van het Uptime Institute, waar The Register uit citeert.

Van 2017 naar 2019 naar 2021

Terwijl wel algemeen bekend is dat hardware krachtiger en ook efficiënter wordt in nieuwere generaties, geven de cijfers van het Uptime Institute stof tot nadenken. Want bovenop de indrukwekkende sprongen van 2017- naar 2019-hardware is er nog wat meer efficiency te behalen met nog recentere servers. Zo zijn Intel-servers van 2021 nog eens 32% efficiënter dan die uit 2019. AMD-servers van 2021 zijn een forse 47% efficiënter dan hun voorgangers uit 2019.

De vergelijking tussen processors van Intel en AMD pakt niet alleen gunstig uit voor laatstgenoemde wat betreft efficiencysprongen. Ook de algehele efficiëntie is bij AMD beter dan bij x86-marktleider Intel. De gemiddelde AMD-server van 2021 is maar liefst 74% efficiënter dan een Intel-tegenhanger van hetzelfde bouwjaar. Dit gaat uit van 50% processorbenutting. Bij een lagere belasting van 25% CPU-last scoort AMD 'slechts' 67% beter dan Intel.

Server vernieuwen, of werklast verzwaren

De gemiddelde efficiency van servers neemt met tenminste 50% toe wanneer de CPU-last wordt verdubbeld van lage niveaus (20 tot 30%) naar hogere niveaus (40 tot 60%). Voor servergebruikers die nu geen budget vrij hebben of kunnen maken om nieuwere, efficiëntere computers aan te schaffen, geeft dit dus ook uitzicht op mogelijkheden voor verbetering van de efficiency. Zij kunnen simpelweg hun bestaande servers wat zwaarder belasten, wat dan per saldo gunstig uitpakt.

Dit kan zelfs gunstiger zijn dan domweg vernieuwen. Het vervangen van iets oudere servers door nieuwere machines maar die dan dezelfde werklast laten draaien, geeft lang niet dezelfde vooruitgang. De nieuwe hardware is immers krachtiger, dus de processorbelasting zal wat lager zijn, wat de efficiencyverbetering drukt; tot zo rond de 10%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in