Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN stopt in 2022 met 3G-netwerk

Netwerkprovider KPN gaat per januari 2022 zal stoppen met zijn 3G-netwerk, dat maakte het bedrijf vandaag bekend.
Zendmast

Na de introductie van het 4G-netwerk, waarmee gebruikers veel sneller en beter mobiel internet kregen, nam het aantal klanten op het 3G-netwerk sterk af. Volgens KPN is deze daling nog steeds gaande.

Capaciteit

KPN maakt al met het oog op de toekomst al tijden capaciteit vrij voor het 4G-netwerk. Hiervoor moet het 3G-netwerk steeds vaker wijken. Zodoende kan het bedrijf naar eigen zeggen meer capaciteit en hogere snelheden bieden. Inmiddels heeft ruim 95% van de KPN-klanten een smartphone die geschikt is voor 4G, en verwacht KPN dat dit percentage de komende jaren verder stijgt. 

KPN-klanten die per januari 2022 nog geen telefoon hebben die kan bellen over 4G (VoLTE), zullen vanaf dat moment gaan bellen en sms’en via het 2G netwerk.

5G-netwerk

Ondertussen is KPN bezig met het testen van een nieuw 5G-netwerk. Deze nieuwe, supersnelle mobiele verbindingen worden al geruime tijd onderworpen aan praktijktesten op het vlak van landbouw, stedelijke voorzieningen, in de haven en voor verkeer.  

Onderdelen van de 5G-technologie kunnen volgens KPN worden toegepast in combinatie met het 4G-netwerk zodat een super4G-net ontstaat. Een voorbeeld is het toepassen van een nieuw type antenne waarmee een veel grotere capaciteit te leveren is (Massive MiMo). In drukke gebieden kan daarmee een betere dekking worden geleverd. Wel moet er nog overeenstemming worden bereikt met Defensie, wat dezelfde frequenties gebruikt als de frequenties die wereldwijd worden gebruikt voor 5G.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in