Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands 4G-netwerk behoort tot wereldtop

De snelheid van het Nederlandse netwerk behoort tot de top van de wereld, alleen Singapore heeft een sneller 4G-netwerk. Van de Europese landen is alleen in Noorwegen de 4G-dekking beter dan in Nederland. Wereldwijd heeft Nederland de zesde plek als gekeken wordt naar beschikbaarheid.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Dit blijkt uit cijfers van OpenSignal dat de kwaliteit van LTE-netwerken wereldwijd onderzoekt. In het vorige rapport drie maanden geleden was de beschikbaarheid tot 4G nog 84,9 procent. Inmiddels is dat gegroeid naar 89,6 procent. Dat de beschikbaarheid hoog is, komt niet alleen door de kleine oppervlakte van Nederland, aldus de onderzoekers. “Elke operator is bijvoorbeeld in het bezit van LTE-spectrum over ten minste drie frequentiebanden en allemaal hebben ze een low-band-service bij 800 MHz; ideaal voor een betere service binnenshuis.”

De gemiddelde snelheid van het 4G-netwerk is 42,1 Mbps. Drie maanden geleden was de snelheid nog 38,9 Mbps. OpenSignal kijkt naar zes meetpunten om de kwaliteit van een netwerk vast te stellen, onder andere de downloadsnelheden op 4G of 3G en de latency op 3G en 4G. In twee van de zes categorieën heeft T-Mobile het beste netwerk. De provider geeft zijn gebruikers bijvoorbeeld een snellere downloadsnelheid op 4G van 46,4 Mbps. KPN en Tele2 bieden snelheden van respectievelijk 38,6 Mbps en 36,4 Mbps.

Carrier aggregation

Volgens OpenSignal komt dit door het gebruik van de technologie ‘carrier aggregation’. KPN, Tele2 en Vodafone hebben elk het 30 MHz spectrum gecombineerd, T-Mobile doet dat met 45 MHz aan radiogolven in drie banden. T-Mobile was de eerste die dat deed eind 2016. Daarnaast is T-Mobile de eerste in Nederland die complexere modulatieschema’s ondersteunt. Beide ontwikkelingen kunnen een nog grotere boost geven aan de LTE-prestaties, schrijven de onderzoekers.

T-Mobile doet het dus goed, maar, zo schrijft OpenSignal, geen enkele operator in Nederland levert lage snelheden. Alle vier de providers leveren snelheden die tot de hoogste in de wereld behoren. De laagste 4G-snelheid die werd gemeten was nog altijd 13 Mbps sneller dan het gemiddelde van 16,2 Mbps.

De hoge downloadsnelheden worden gecombineerd met de laagste latency. T-Mobile heeft een latency van 28,2 ms. KPN, Tele2 en Vodafone liggen niet ver achter: hun latency is niet meer dan 40 ms.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in