Overslaan en naar de inhoud gaan

'Intel-schaarste duurt nog half jaar'

Pc-producenten bereiden zich voor op aanhoudende schaarste voor bepaalde Intel-processors. HP verwacht dat de beperkte verkrijgbaarheid nog zes maanden aanhoudt. De pc-maker heeft laatst geprofiteerd van migraties naar Windows 10, vanwege de aankomende supportdeadline voor Windows 7. Intel geeft nu prioriteit aan productie van Xeon- en Core-processors.
Intel slogan
© Intel
Intel

HP Inc. en Lenovo zien Intel moeite hebben en houden met voldoen aan de vraag naar processors. HP-CEO Dion Weisler spreekt van een ongelukkige situatie in het licht van schaarste voor een sleutelcomponent. "Vorig jaar was het DRAM en het jaar daarvoor was er de brand, en toen waren er accutekorten, en het jaar dáárvoor hadden een DRAM-schaarste", schrijft The Register op uit zijn mond. De CEO sprak op het Canalys Channels Forum in Barcelona.

Schaalgrootte en AMD-kansen

Zowel Weisler als Lenovo-COO Gianfranco Lanci stellen op die branchebijeenkomst dat kleinere pc-producenten zwaarder lijden onder tekorten aan cruciale componenten. HP en Lenovo behoren tot de grootste fabrikanten van computers. Wereldwijd is Lenovo momenteel de grootste, aldus de nieuwste cijfers van Gartner. In de VS is HP de grootste en bekleedt Dell de tweede plaats.

Terwijl Intel onrust over schaarste van zijn processors probeert te sussen, kijken pc-producenten met interesse naar chips van AMD. HP-CEO Weisler verklaart dat AMD een fantastisch portfolio heeft en dat de chipmaker er nu heel sterk voor staat. Hij voorziet namelijk dat de tekorten aan Intel-processors nog de komende zes maanden zullen aanhouden.

Migraties naar Windows 10

Naast prijsstijgingen kan er dan nog het nijpende probleem van vraag/aanboddiscrepantie komen. In januari komend jaar schrapt Microsoft namelijk de support voor Windows 7. In het bedrijfsleven wordt er druk gewerkt aan migreren van die nog veelgebruikte, eervorige Windows-versie naar het huidige Windows 10. Vaak wordt daarbij gelijk een hardware-refresh doorgevoerd, soms omdat de oudere Windows 7-pc's niet goed meekunnen voor het nieuwe besturingssysteem.

Mogelijk dat migrerende bedrijven dan een groter budget nodig hebben voor nieuwe pc's, of dat ze domweg minder configuratiekeuze krijgen. Intels financieel directeur en interim-CEO Robert Swan heeft in een open brief aan klanten en partners - te weten: pc-producenten - de verzekering geuit dat de processorproducent wel kan voldoen aan de vraag. De inschatting van HP en Lenovo dat er nog zes 'droge maanden' zijn én hun lovende woorden voor AMD doen anders vermoeden.

Prioriteit geven

Lenovo's Lanci is met HP's Weisler eens dat AMD een goed alternatief is, zowel qua prestatieniveau van de processors als qua aanlevering. Bovendien heeft Intels Swan aangegeven dat de processormaker prioriteit geeft aan de productie van Xeon- en Core-processors, voor het bedienen van "de high-performance segmenten van de markt". Dit komt dus neer op krachtigere computers, met een hoger prijskaartje. De huidige schaarste kan al tot verhoogde prijzen leiden, hoewel dat volgens onderzoeksfirma Canalys wel meevalt. Dalende geheugenprijzen zouden namelijk compenseren voor stijgende processorprijzen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in