Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel waagt multicore-inhaalslag tegen AMD

De eerste exemplaren in de negende generatie van Intels Core-processors brengt een verhoging van kloksnelheden én van het aantal cores per processor. Een nieuw i9-topmodel in de Core X-topreeks telt net als zijn voorganger 18 cores plus HyperThreading, maar dan op 3 GHz en met een pieksnelheid van 4,5 GHz. Een 'gewone' Core i9 debuteert nu met 8 cores plus HyperThreading, terwijl een nieuwe Xeon-chip voor workstations maar liefst 28 cores (plus HyperThreading) bevat.
Intel game, record, stream
© Intel
Intel

Een stevig tegenoffensief voor AMD's comeback met zijn multicore Zen-processors.

Intel heeft maandagavond (8 oktober) in een persevent zijn eerste processors van de negende Core-generatie onthuld. Waar vroeger een nieuwe Core-generatie de vorige aflostte, in de toen gehanteerde tick-tock strategie, gebeurt dat nu meer geleidelijk. Het Fall Desktop Launch Event van maandagavond (Nederlandse tijd) brengt een verversing van chips die net als hun directe voorgangers worden geproduceerd met een transistorlijnmaat van 14 nanometer (nm).

Nanometerproductieproblemen

Het langer aanhouden van een nm-maat voor Intel-chips is een neveneffect van de afschaffing van de tick-tock strategie, waarbij een nm-verkleining volgde op een ontwerpverfijning. De verdere verkleining van transistorlijnen waar chips mee worden geproduceerd, blijkt namelijk steeds moeilijker en kostbaarder. Intel-concurrent AMD liep jarenlang achter op nm-gebied en daarmee achter qua prestatieniveau, maar ook wel qua energieverbruik.

Met de huidige Zen-processorreeks heeft AMD de koers ingeslagen van 'massaal multicore'. In de afgelopen jaren heeft Intel quadcore wel als bovengrens gehanteerd voor consumentendesktops. AMD heeft Zen (codenaam Ryzen) aanvankelijk gepositioneerd voor 'creators' en gamers die hun gamesessies opnemen en live streamen op bijvoorbeeld Twitch. Daarbij doen sommige gamers ook nog aan live interactie met zowel medespelers als met hun publiek. Intel volgt nu dit voorbeeld met zijn marketingtermen 'game, record, stream'.

Nu, straks en later

De negende generatie Core-processors mikken direct op de markt van gamers, naast nog workstationgebruikers. "De processorfamilie is geoptimaliseerd voor gaming, contentcreatie en productiviteit", prijst Intel zijn nieuwste chips aan. De 28-core Xeon-chip wordt in dezelfde aankondiging genoemd, ná de twee Core i9-processors.

De modellen in de 'gewone' i9-reeks zijn per direct te pre-orderen, inclusief het octocore 9900K-topmodel. De krachtigere Core X-reeks komt in meerdere modellen uit, die vanaf november verkrijgbaar zijn. De 28-core Xeon-processor (W-3175X) komt in december op de markt. Naast deze topmodellen heeft Intel nu ook Core i5- en i7-processors van de negende generatie onthuld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in