Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft stoot Acer van pc-zetel in VS

De wereldwijde pc-markt heeft in het derde kwartaal geen groei geboekt, na een positief tweede kwartaal. De Amerikaanse markt zag een afname, waarin Microsoft met een minimale afzetgroei van 0,1 procent pc-maker Acer heeft verstoten van de vijfde plaats. Gartner voorziet processortekorten.
Microsoft Surface devices
© Microsoft
Microsoft

Microsofts strategie van eigen hardware werpt vruchten af. Terwijl de Windows-maker ooit aan zijn Surface-tablets is begonnen om pc-makers met een luxe voorbeeld aan te sporen tot innovatie, is de eigen hardwarelijn geleidelijk aan uitgebreid. Daarbij zijn de Surface-apparaten ook 'afgedaald' in de markt om meer en meer te concurreren met de Windows-afnemende pc-partners.

Ná Apple

In de Verenigde Staten heeft Microsoft nu stuivertje gewisseld met pc-producent Acer, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De Surface-maker bekleedt nu de vijfde plaats, na HP Inc., Dell, Lenovo en op de vierde plaats Apple. De Mac-maker heeft met 13,7 procent van de Amerikaanse markt wel een flinke voorsprong op Microsoft (met 4,1 procent marktaandeel).

Op wereldniveau behoudt Acer wel zijn vijfde positie, daarbij voorgegaan door Lenovo, HP Inc., Dell en wederom Apple op de vierde plaats. De pc-markt is wereldwijd vlak gebleven, maar in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Azië) gekrompen, net als in Oceanië (Asia/Pacific) en Japan. Gartner noteert de grootste daling in pc-afzet voor Latijns-Amerika, waar de markt een forse 8.5 procent is gekrompen.

De vlakke markt in de VS en krimp elders komen overeen met verwachtingen die het onderzoeksbureau eerder heeft afgegeven. De ICT-analisten van Gartner wijzen op beperkingen in processorleveringen. Producent Intel heeft volgens geruchten al enige tijd moeite om te voldoen aan de vraag. Wat daarbij ook meespeelt, zijn problemen met de overgang naar nieuwe productieprocessen met kleinere transistormaten. De deze week onthulde Core-processors van de negende generatie zijn nog altijd geproduceerd op 14 nanometer.

Afstappen van Windows 7

"De pc-markt wordt nog altijd aangedreven door stabiele pc-vraag vanuit de zakelijke markt", meldt Gartner-analist Mikako Kitagawa. Die bedrijfsvraag komt voort uit hardware-upgrades in het kader van migraties naar Windows 10. Microsoft schrapt de support voor het nog altijd veelgebruikte Windows 7 begin komend jaar. Gartner voorziet uitlopende migratietrajecten: "We verwachten dat de Windows 10 upgradecyclus aanhoudt tot in 2020, waarna de vraag zal afnemen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in