Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningen stopt met IT-project van ruim 2 miljoen

Groningen trekt de stekker uit een ict-project voor de dienst Sociale Zaken en Werk. De bedoeling was dat met de Vernieuwing Applicaties Sociaal Domein (VASD) het complete applicatielandschap voor het sociaal domein onder één applicatie zouden vallen. Het project heeft de gemeente 2,2 miljoen euro gekost.

stop
CC0/Pixabay License

Grootschalig ict-project

De aanbesteding was gegund aan softwareontwikkelaar BlinQt uit Ede. Met de implementatie van het systeem werd gestart in 2021. Het meerjarige project bestond uit zeven deelprojecten. Zowel de uitvoeringsondersteuning van de Participatiewet (werk en inkomen) als van de Wmo en de Jeugdwet zouden door het systeem worden ondervangen. Bovendien zou de applicatie regie moeten bieden op al deze functionaliteiten. Niet alleen de ambtenaren van de sociale diensten zouden met het systeem gaan werken, maar ook bijvoorbeeld de WIJ-teams, de wijkteams van de gemeente.

Nooit volledig in gebruik geweest

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen Binnenlands Bestuur dat de applicatie niet heeft opgeleverd wat het had moeten opleveren "en dan moet je een keuze maken". De vernieuwing zou vanaf 1 maart 2022 stapsgewijs worden ingevoerd. Per 1 januari 2023 zou het systeem volledig in gebruik moeten zijn, maar zo ver is het nooit gekomen. 

 "We zijn in gesprek met de gemeente", laat Patrick Smolders, directeur van BlinQt, weten. "We wachten de uitkomst van de gesprekken graag af voordat we op de zaak ingaan. 

Moeilijke beslissing

Volgens de woordvoerder waren er tijdens het project al een aantal keer interventies gepleegd, maar ook die leverden niet de uitkomst op die de gemeente voor ogen had. Uiteindelijk heeft het college van B&W besloten te stoppen met het ict-project en voorlopig alles bij het oude te laten. "Dit was een moeilijke beslissing waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan, te meer er zo veel mensen zo veel jaren tijd en energie in hebben gestoken", aldus een interne verklaring die in handen is van RTV Noord.

Financiële strop

De financiële strop voor de gemeente is groot. Volgens de begroting van 2023 is er tussen 2019 en 2023 aan de Vernieuwing Applicaties Sociaal Domein 2.229.000 euro uitgegeven. Daarmee was het beschikbare budget opgesoupeerd.

Over wat er precies is misgegaan, wil de gemeente in afwachting van de afhandeling van het project geen uitspraken doen. Eerst gaat Groningen in gesprek met leverancier BlinQt, onder meer over de lessen die ze hieruit kunnen trekken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
KS
Kees Sprangers Sprangers 20 november 2023

En weer betaald de burger de lessen voor het bedrijfsleven.
Geld weg? Wanneer mijn garage mijn bestelde auto niet kan leveren wordt er niet betaald. Ik hoop dat hier goed over nagedacht is bij het afsluiten van de contracten.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in