Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel harde schijven houden het geen 3 jaar vol

Het grote opslagonderzoek van cloudbedrijf Backblaze heeft in het eerste kwartaal van 2023 opvallende resultaten opgeleverd. Moderne harde schijven lijken inderdaad minder lang mee te gaan, wat in maart al naar voren kwam uit een aanmerkelijk kleiner onderzoek door datareddingsbedrijf Secure Data Recovery (SDR). Backblaze vond de levensduur die SDR constateerde laag, maar heeft nu zelf soortgelijke uitkomsten.
Schratched Hard Drive
© CC0 - Flickr.com
CC0 - Flickr.com

Het onderzoek naar fouten en levensduur van harde schijven (HDD's) heeft in het geval van SDR een gemiddelde levensverwachting van twee jaar en tien maanden opgeleverd. Die conclusie is getrokken op basis van analyse van het bescheiden aantal van 2007 harde schijven. Toen Backblaze dat zag, dacht het dat dat te laag was, blogt het bedrijf nu, maar de data uit het eigen onderzoek zorgden voor verbazing.

Maar 2,5 jaar

Backblaze komt namelijk tot de conclusie dat de gemiddelde levensduur van zijn HDD's uitkomt op slechts twee jaar en zes maanden. De aanbieder van cloudopslag heeft hierbij een totaal van 17.155 harde schijven geanalyseerd.

Het valt daarbij op dat HDD's met kleinere opslagcapaciteiten (zoals één, anderhalf of twee terabyte) langer meegaan dan exemplaren met veel opslagruimte (zoals twaalf en veertien TB). De technologie die de grotere capaciteiten mogelijk maakt, lijkt dus gevoeliger voor fouten. Uit de bescheiden analyse van SDR was dit ook al naar voren gekomen.

Uitgediend en nog draaiende

In het geval van Backblaze zijn er echter geen kleine HDD's (van één, anderhalf, twee, drie of zelfs vijf TB) meegenomen in het onderzoek van het eerste kwartaal dit jaar. Die modellen zijn niet langer in gebruik en qua uitval dus 'afgerond', legt het bedrijf uit. De modellen met flink ruimere opslagcapaciteit doen nu dienst en moeten nog gaan uitvallen. Afhankelijk van wanneer ze dat precies gaan doen, kan dat de uitkomst van gemiddelde levensduur dus beïnvloeden - in negatieve of juist positieve zin.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in