Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne harde schijven gaan minder lang mee

Moderne harde schijven hebben meer last van problemen dan oudere HDD's, waardoor die oudjes langer mee blijken te gaan. Dit komt naar voren uit een analyse van beschadigde en defecte harde schijven door een dataherstelbedrijf in de VS. Hogere opslagcapaciteit en technologische vernieuwingen om datmogelijk te maken, tasten de levensduur aan.
hard drives
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Hoe lang gaan harde schijven mee? Dat vroeg het bedrijf Secure Data Recovery zich af. De daar vorig jaar binnengekomen HDD's zijn gefilterd op relevante criteria om tot goed onderbouwde inzichten over levensduur te komen, legt het uit in een blogpost. Zo zijn harde schijven uitgesloten die onvoorspelbare uitval hadden geleden. Dit betreft dan bijvoorbeeld stroomstoringen, malware, natuurrampen en onbedoeld verkeerd gebruik. Laatstgenoemde kan iets simpels zijn als het laten vallen van een (externe) harde schijf.

40GB tot 10TB

De uiteindelijk diepgaand onderzochte lading bestaat uit 2007 HDD's van zes grote fabrikanten. Dit zijn: Western Digital (met 47%), Seagate (met 28%), Hitachi (met 10%), Toshiba (met 8%), Samsung (met 6%) en Maxtor (met 1%). De onderzoeksset bestaat voor het grootste deel uit opslagstations met ruimte variërend van 40 gigabyte tot wel 10 terabyte.

Voor die subset van binnengekomen kapotte harde schijven is gekeken naar de gebruiksuren, beschadigde en onbruikbare sectoren, plus de accumulatie van reallocation-fouten. Op basis daarvan zijn inzichten verkregen over de levensduur van de opslagstations. Een van de opvallendste conclusies is dat oudere HDD's gemiddeld langer meegaan dan nieuwere harde schijven.

Dakpansgewijs

De onderzoekers van Secure Data Recovery verklaren dit uit de 'honger' naar meer en snellere opslag. Het najagen door fabrikanten van betere prestaties dwingt hun namelijk tot "moeilijke ontwerpbeslissingen en compromissen", zo stelt het dataherstelbedrijf. Technologie zoals SMR (shingled magnetic recording) heeft flink grotere opslagcapaciteit mogelijk gemaakt, maar die aanpak van overlappende magnetische deeltjes (gelegd zoals dakpannen) heeft ook een keerzijde.

In 2019 is al gebleken dat de grotere opslagruimte dankzij SMR ten koste kan gaan van het prestatieniveau. In 2020 is aan het licht gekomen dat fabrikanten als Western Digital, Seagate en Toshiba hun toepassing van SMR verzwegen voor klanten. In datzelfde jaar zijn problemen voor gebruik in NAS-opslagapparaten (network attached storage) in de media gekomen.

Onder de 3 jaar

En nu blijkt uit de analyse door Secure Data Recovery dat de complexiteit van SMR ook levensduur kan kosten. De gemiddelde moderne HDD haalt 25.233 uur aan gebruik, voordat het einde komt. Dat komt neer op twee jaar en tien maanden, rekent het bedrijf voor. En dat is minder dan wat oudere harde schijven weten te halen. Het bekende grote HDD-onderzoek van cloudopslagaanbieder Backblaze komt tot een gemiddelde van 3,2 jaar, stipt opslagsite Blocks & Files aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in