Overslaan en naar de inhoud gaan

14TB en dubbele SAS-interface voor Toshiba-HDD

Toshiba brengt zijn 14TB harde schijf voor enterprisegebruik in bredere beschikbaarheid op de markt. Het nieuwe opslagrecord van deze HDD is te danken aan helium in plaats van lucht in de gesloten behuizing. Naast grote capaciteit biedt de nieuwe HDD ook doorvoersnelheid: het is uitgerust met twee SAS-aansluitingen die 12 Gbps halen.
Toshiba HDD
© Toshiba
Toshiba

De nieuwe MG07SCA komt beschikbaar in 14 en 12 terabyte (TB). HDD's met deze capaciteit waren eerst al mondjesmaat verkrijgbaar: voor bepaalde modellen Supermicro-servers. Toshiba heeft begin juli aangekondigd dat zijn nieuwe HDD-modellen met 14 en 12TB capaciteit gekwalificeerd zijn voor gebruik in bepaalde storagesystemen van leverancier Supermicro.

Dit betrof echter harde schijfstations met een SATA-aansluiting (Serial ATA), die een datadoorvoersnelheid van 6 Gbps haalt. De nu op elektronicabeurs IFA in Berlijn getoonde modellen hebben SAS (Serial Attached SCSI) in plaats van SATA, en dan zelfs twee stuks van die storage-aansluiting.

Gas voor minder wrijving

Intern omvat de ruime harde schijf maar liefst negen platters (de daadwerkelijke opslagschijven - red.) die dus omgeven zijn door helium. Dit gas kent minder frictie dan reguliere lucht waardoor de platters dichter op elkaar geplaatst kunnen worden. Hierdoor zijn er meer schijven in één HDD-behuizing te plaatsen en dus een grotere opslagcapaciteit te halen.

Fabrikant Toshiba stelt dat het 14TB-model van de MG07SCA een toename in de opslagruimte van ongeveer 40 procent biedt ten opzichte van zijn voorgaande MG06-HDD, die 10TB halen. Het gebruik van helium zorgt er ook voor dat de schijfmotor minder energie hoeft te verbruiken, wat in datacenters op schaal kan schelen en dus een gunstigere TCO (total cost of ownership) realiseert.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in