Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijsvoordeel harde schijf erodeert snel

Vergeleken met harde schijven wordt de opslagdichtheid een factor 5 verbeterd, nemen de prestaties een factor 50 toe, ligt de betrouwbaarheid vier maal zo hoog en neemt het energieverbruik 80 procent af. SanDisk is niet zuinig in zijn claims voor de nieuwe Infiniflash-systemen, die geheel uit flashgeheugen bestaan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

En daarbij heeft Sandisk een prijsdoorbraak weten te realiseren. De Infiniflash-systemen kosten - als data in onbewerkte vorm worden opgeslagen - minder dan 2 dollar per gigabyte. Met behulp van compressiesoftware en deduplicatie kan dat omlaag naar ongeveer 1 dollar per gigabyte. Daarmee zijn de Infiniflash-systemen een factor 2 tot 3 goedkoper dan de meeste geheel uit flash opgebouwde systemen die nu op de markt zijn.

Opslag voor een dollar per gigabyte

Bij dat prijsniveau wordt flash ook een steviger rivaal voor harde schijven. Die zijn nog wel een stuk goedkoper. Voor systemen van 'bedrijfsniveau' liggen de kosten van hardeschijfsystemen tussen de 10 en de 50 dollarcent per gigabyte, afhankelijk van configuratie en toebehoren. En wie het aandurft schijven die voor de consumentenmarkt gefabriceerd zijn te gebruiken, kan richting de 5 dollarcent per gigabyte. Maar daar staat tegenover dat harde schijven meer stroom verbruiken, meer ruimte in beslag nemen en kwetsbaarder zijn voor slijtage en storingen dan 'all-flash'-systemen. Infinflash-systemen gaan volgens SanDisk makkelijk 10 jaar mee.

SanDisk brengt zijn Infiniflash in drie varianten op de markt, die verschillen in uitrustingsniveau. Het basismodel is de Infiniflash 100, die 512 terabyte aan flashgeheugen levert in een 3U-behuizing. Modellen IF500 en IF700 voegen daar een besturingssysteem voor Infiniflash respectievelijk een softwarestack van Fusion-io aan toe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in