Overslaan en naar de inhoud gaan

7 miljoen HDD's kosten Seagate nu 300 mijoen dollar

De Amerikaanse opslagfabrikant Seagate Technology moet een boete van 300 miljoen dollar betalen in een schikking met de Amerikaanse overheid. De HDD-producent heeft namelijk voor meer dan 1,1 miljard dollar aan harde schijven geleverd aan het Chinese Huawei. En daarmee zijn exportsancties geschonden.
Huawei
© Huawei
Huawei

Het gaat om twee dochterondernemingen van Seagate (Seagate Technology LLC en Seagate Singapore International Headquarters Pte. Ltd) die de daadwerkelijke HDD-verkoop hebben gepleegd. Zij hebben meer dan 7,4 miljoen harde schijven geleverd aan Huawai, nadat de regering van de VS in 2020 export aan dat Chinese bedrijf verder aan banden heeft gelegd. De Californische en Singaporese dochters van Seagate hebben die sancties dus geschonden.

Licentie niet nodig?

Levering van software maar ook hardware aan Huawei, dat verdacht wordt van spionage, is niet volledig verboden door de VS. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar daarvoor moet een leverend bedrijf dan wel speciale permissie hebben aangevraagd en verkregen. Seagate had dat dus niet.

De fabrikant van harde schijven meende echter dat het geen exportlicentie nodig had om te mogen leveren aan Huawei. In september 2020 heeft Seagate's financieel directeur (CFO Gianluca Romano) openlijk verklaard dat hij geen enkele specifieke beperking ziet voor het bedrijf om te kunnen blijven leveren aan Huawei of aan welke andere klant in China dan ook, haalt The Wall Street Journal nu aan.

In diezelfde maand hebben Seagate en Huawei een driejarige overeenkomst gesloten voor de levering van harde schijven. De Amerikaanse firma was daarmee de exclusieve HDD-leverancier voor het Chinese bedrijf. In 2021 heeft een groep Republikeinse senatoren van de VS gesteld dat de exportsancties tegen Huawei werden geschonden door Seagate. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft vervolgens een onderzoek ingesteld.

Boete plus toezicht

Daar komt nu de schikking uit waarbij Seagate 300 miljoen dollar betaalt én waarbij het onder verscherpt toezicht komt te staan. Een vereiste daarbij is een serie van audits, die in drie fases plaatsvinden en worden uitgevoerd door een externe consultant. De 300 miljoen wordt betaald in delen van 15 miljoen dollar per kwartaal voor de komende vijf jaar, meldt Seagate. De eerste betaling vindt in oktober dit jaar plaats.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in