Overslaan en naar de inhoud gaan

Google trekt stekker uit duur school- en vergaderbord

Google heeft het einde aangekondigd van een wat minder bekend hardwareproduct: het Jamboard. Dat digitale scherm voor brainstormen, vergaderen en lesgeven gaat er eind volgend jaar uit. De bijbehorende Jamboard-app gaat ook weg, waarmee de kernfunctionaliteit van het bord in feite onbruikbaar wordt voor iedereen die het apparaat ooit heeft aangeschaft.

vergader- en brainstormscherm
Google Jamboard
Google

Het digitale whiteboard gaat volgens Google "de volgende fase" in en die fase komt neer op het einde. Na een totale levensduur van zo'n acht jaar, wordt het hele project ergens eind 2024 opgedoekt. Het apparaat van zo'n 5000 dollar kost in gebruik nog eens 600 dollar per jaar voor beheer en support. Daar komen de kosten voor individuele Google Workspace-gebruikers nog eens bovenop.

Cloudafhankelijk

Google's tegenhanger van Microsofts Surface Hub-scherm is namelijk nauw verbonden met de productiviteits-apps van Google. De combinatie van Google Docs, Sheets en Slides (tegenhangers van respectievelijk Microsoft Word, Excel en PowerPoint) is vervat in Google Workspace, die op het Jamboard toegankelijk wordt gemaakt via de op Android gebaseerde Jamboard-app. Die app heeft een eigen bestandstype (Jams) waarin gecombineerde Workspace-content wordt opgeslagen die op het 55 inch touch-scherm 'whiteboard' wordt gecreëerd.

"In de komende maanden zullen we Jamboard-appgebruikers en -beheerders duidelijke paden geven om hun Jamboard-data te behouden of te migreren", meldt Google in een blogpost over het aankomende einde. De hoeveelheid Jamboard-gebruikers is maar een klein deel van het totale aantal Workspace-gebruikers, merkt het bedrijf op, dat zegt gebruikers te willen helpen met 'de transitie'.

Dat zou dan een transitie moeten zijn naar alternatieve whiteboard-apps als FigJam, LucidSpark of Miro - die niet werken op het fysieke Jamboard, want dat is vanaf 1 oktober '24 alleen nog maar een touch-screen met zeer beperkte functionaliteit. Onderwijsgebruikers wordt nog wel een (vooralsnog niet nader gespecificeerde) compensatie beloofd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in