Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft scant pc's op oude Office-versies, via Windows-update

Microsoft is actief op zoek naar gebruikers van niet langer ondersteunde versies van zijn applicatiepakket Office. De leverancier heeft een update voor Windows uitgebracht die scant op Office 2007, 2010 en 2013. Laatstgenoemde versie van het kantoorpakket wordt nu nog wel ondersteund, maar dat duurt niet lang meer.
Microsoft Office
© Microsoft
Microsoft

Het plan om pc's van gebruikers te bekijken op Office-versies stamt al van vorige maand. Toen is update KB5021751 uitgebracht die dan het scanwerk verricht. Microsoft wil daarmee tellen hoeveel installaties van oudere Office-versies er in de praktijk nog gebruikt worden. "Versies van Officie die niet langer ondersteund worden, ontvangen geen security-updates", legt Microsoft uit.

'Gebruik inschatten'

Daarbij benadrukt het bedrijf dat het de privacy van gebruikers respecteert. De scan of er Office geïnstalleerd is en zo ja, welke versie(s), kijkt alléén naar die Microsoft-software. "Deze update vergaart diagnostische en prestatiedata om het gebruik van geïnstalleerde Office-versies in te schatten", verklaart de softwaremaker. Dat inschatten wordt gedaan "om te bepalen hoe deze systemen het beste te ondersteunen en onderhouden", vervolgt Microsoft.

De daarvoor benodigde informatie wordt geput uit het Windows-register en uit API's (application programming interfaces) op de pc's van eindgebruikers. Microsoft stelt expliciet dat het geen details vergaart over softwarelicenties, content van klanten of data over producten van andere leveranciers. Het punt van content kan extra gevoelig zijn omdat dat bijvoorbeeld Office-documenten met mogelijk gevoelige (bedrijfs)informatie kan betreffen.

Beter uitleggen

In reactie op onrust onder gebruikers heeft Microsoft zijn mededeling over de uitgebrachte KB5021751-update uitgebreid, meldt The Register, om betere uitleg te verschaffen. De Windows-update die de scan op oudere Office-versies gaat uitvoeren, zal maar één keer draaien, belooft Microsoft. Het geeft ook de verzekering dat nadat het proces is uitgevoerd er geen bestanden van die update achterblijven op pc's van gebruikers. Een reboot is niet nodig.

Overigens krijgen niet per se álle Windows-gebruikers deze update binnen via Windows Update. KB5021751 wordt bezorgd (en uitgevoerd) bij gebruikers die de optie 'Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen' hebben ingeschakeld. Bij bedrijven en organisaties kunnen beheerders deze extra updatemogelijkheid hebben geactiveerd. Daarmee wordt onder meer applicatiepakket Office bijgewerkt via het updatemechanisme voor besturingssysteem Windows.

Office-abonnement aanprijzen?

In het supportdocument spreekt Microsoft van oudere Office-versies zoals 2007, 2010 en 2013. De eerste twee krijgen al geruime tijd geen updates meer en kunnen dus onveilig zijn. De laatstgenoemde geniet officieel nog wel support van Microsoft, maar de ondersteuning voor versie 2013 verloopt op 11 april dit jaar.

Microsoft laat vooralsnog niet weten wat het precies wil doen met de scangegevens. Mogelijk dat het dient voor een gerichte ads-campagne - al dan niet in Windows zelf - om zijn 365-abonnement aan te prijzen. Bij de mededeling over het naderende supporteinde voor Office 2013 staat ook bovenaan een knop om Microsoft 365 gratis uit te proberen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in