Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft gaat macro's in Office 365 na felle kritiek toch standaard blokkeren

Microsoft start met het standaard blokkeren van macro's in Office 365. In een blog meldt het bedrijf dat criminelen daarom op andere manieren proberen malware te verspreiden. Het standaard blokkeren zal later ook van toepassing zijn voor Office 2021, 2019, 2016 en 2013.
© Pixabay
Pixabay

Microsoft legt in de blog uit dat VBA-macro’s een gebruikelijke manier zijn voor criminelen om toegang malware en ransomware te verspreiden. Om de beveiliging in Office te helpen verbeteren, wijzigt Microsoft daarom het standaardgedrag van Office-toepassingen. Macro’s worden voortaan standaard geblokkeerd.

Gebruikers krijgen een melding wanneer een bestand van internet macro’s bevat, zoals een e-mailbijlage. Met de ‘meer informatie'-knop die dan verschijnt, kunnen gebruikers naar een artikel doorklikken waarin ze worden bijgepraat over de beveiligingsrisico’s en instructies om malware en phishing te voorkomen. Ook wordt uitgelegd hoe ze de macro alsnog kunnen gebruiken.

Uitrol

Microsoft is al langer bezig met het project om macro’s standaard te blokkeren, maar kreeg geregeld kritiek van gebruikers. Vooral het feit dat Microsoft de terugtrekking niet vooraf meldde, riep bij gebruikers ergernis op over het productmanagement dat het bedrijf voert. Sinds deze week is de maatregel dan toch de standaard in Office 365. Het zal naar schatting nog even duren voordat het voor alle gebruikers van Office 365 merkbaar wordt. 

Aan de blokkade van de macro's ging een hele geschiedenis vooraf. In 1999 maakte het Melissavirus al duidelijk hoe kwaadwillenden via macro's in Office veel ellende kunnen veroorzaken. Het virus kwam binnen een mailtje met een gemanipuleerde macro in Word-document dat als bijlage was toegevoegd. Die truc werd de jaren daarna steeds vaker in verschillende vormen toegepast.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in