Overslaan en naar de inhoud gaan

Office-gebruikers woedend over 'stille' intrekking macro-blokkade door Microsoft

Microsoft draait een besluit uit februari terug om het gebruik van macro's in Access, Excel, PowerPoint, Visio en Word standaard te blokkeren. Vooral het feit dat Microsoft de terugtrekking niet vooraf meldt, roept bij gebruikers ergernis op over het productmanagement dat het bedrijf voert.
wanhoop
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft nam in februari het besluit dat macro's in het vervolg standaard zouden worden geblokkeerd tenzij daar expliciet toestemming voor wordt gegeven. De maatregel werd in juni doorgevoerd en betekende veel werk voor beheerders die voor alle intern gebruikte macro's een digitaal certificaat moeten aanvragen. Begin juli blijkt Microsoft zonder daar iemand van op de hoogte te stellen de eerder genoemde blokkade weer op te heffen. De uitrol van dit nieuwe beleid is al in volle gang, ontdekten The Register en Bleeping Computer.

Aan de blokkade van de macro's ging een hele geschiedenis vooraf. In 1999 maakte het Melissavirus al duidelijk hoe kwaadwillenden via macro's in Office veel ellende kunnen veroorzaken. Het virus kwam binnen een mailtje met een gemanipuleerde macro in Word-document dat als bijlage was toegevoegd. Die truc werd de jaren daarna steeds vaker in verschillende vormen toegepast.

Dat bracht Microsoft ertoe in 2016 een tool te ontwikkelen waarmee beheerders konden afdwingen wanneer en waar macro's konden worden ingezet door gebruikers. Dat loste het probleem echter niet op en daarop kondigde Microsoft in februari aan het gebruik van macro's default te blokkeren. Dat zou Office voor gebruik thuis en in zakelijke omgevingen veel veiliger maken.

Boze gebruikers

Maar nu is Microsoft dus stilletjes teruggekeerd op dat besluit door de blokkade weer op te heffen. Nadat gebruiker Vince Hadwick op de techcommunityblog van Microsoft dit had opgemerkt in de Current Channel for Office, excuseerde woordvoerder Angela Robertson voor het ongemak voor gebruikers dat de verandering in gang is gezet voordat informatie over die verandering beschikbaar was. De reden dat Microsoft is gekomen tot het terugdraaien van het besluit, maakte Robertson niet duidelijk. Uit reacties onder deze berichten blijkt echter dat veel gebruikers klaagden over de manier waarop de blokkade was ingevoerd en dat deze ertoe leidde dat handige systemen die ze zelf hadden gebouwd, waardeloos waren geworden.

Maar ook het terugdraaien leidt weer tot veel ongenoegen. Hadwick zelf bijvoorbeeld heeft geen goed woord over voor de handelwijze van Microsoft. "Terugdraaien van recent ingevoerde veranderingen in standaard gedrag [van een applicatie, red] zonder op zijn minst dit aan te kondigen, getuigt van zeer slecht productmanagement. We hebben veel moeite gedaan om op tijd digitale certificaten te krijgen voor onze VBA-projecten. En vervolgens, gelijk nadat we deze kosten hebben gemaakt en de zaak weer werkend hebben op een manier die zo min mogelijk overlast bezorgd voor onze klanten, zet Microsoft de schakelaar weer om zonder dat iemand te vertellen. Je vraagt je af wat de volgende bokkensprong gaat zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in