Overslaan en naar de inhoud gaan

Chromebooks krijgen nu tot wel 10 jaar security-updates

Gebruikers van de relatief goedkopere (en in de praktijk ook zwakkere) systemen met Chrome OS kunnen straks langer doen met die computers. Chromebooks (laptops) en Chromeboxes (desktops) krijgen vanaf volgend jaar maar liefst tien jaar lang security-updates, die automatisch worden uitgerold en geïnstalleerd.

laptops met Chrome OS
Chromebooks
Google

Het gaat bij deze verdubbeling van de supporttermijn niet alleen om gloednieuwe modellen, die bijvoorbeeld komend jaar of eventueel eind dit jaar uitkomen. Google kondigt de tien jaar securitysupport aan voor alle Chrome-apparaten die na 2021 zijn uitgebracht, meldt Bleeping Computer. En er is zelfs hoop voor oudere Chrome-systemen, dus van 2021 en eerder.

Huidig en ietsje ouder

Dit gewijzigde ondersteuningsbeleid omvat dus Chromebooks, maar Chromeboxes (die in de praktijk wat minder populair zijn dan laptops met Chrome OS) en Chromebases (all-in-one pc's) plus Chromebit-apparaten (dongles en sticks om een tv of beeldscherm in een computer te transformeren).

Terwijl de belofte van tien jaar support geldt voor Chrome OS op hardware van 2022 en nieuwer, is het deels van toepassing op oudere Chromebooks. Sommige functionaliteit en services zullen niet van toepassing zijn op die computers, die dan oudere hardware hebben waarin bijvoorbeeld bepaalde beveiligingsmogelijkheden ontbreken.

Tot op heden biedt Google in ieder geval vijf jaar lang updates voor Chrome OS, die het elke vier weken uitbrengt. Chrome-apparaten downloaden die updates automatisch, installeren het op een aanwezige kopie van de draaiende Chrome OS-installatie die het na een benodigde reboot dan overneemt als 'hoofd-OS'. Daarna wordt dan de verouderde kopie weer bijgewerkt.

Koopje kon supportjaren kosten

Voor sommige hardwaremodellen kon de supportperiode uitkomen op wel acht jaar. De teller voor het bereiken van de zogeheten Auto Update Expiration (AUE) die Google hanteert, begint op het moment dat een Chrome-apparaat op de markt komt. Kopers van een iets ouder, en dan goedkoper model, kunnen daarop dus minder lang support krijgen. De eerste Chromebooks zijn in 2012 op de markt gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in