Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen grip op cloudkosten, is de harde realiteit voor veel bedrijven

Veel Nederlandse bedrijven blijken niet goed grip te hebben op de kosten die zij maken met hun cloudgebruik. Één op de drie bedrijven is geconfronteerd met onverwachte cloudkosten. Dit is één van de uitkomsten uit vandaag gepubliceerd onderzoek van IT-dienstverlener Info Support naar cloudgebruik en cloudvolwassenheid.

wegvliegend geld, bij zakenman met laptop op schoot
Shutterstock

Uit het onderzoek komt naar voren dat IT-professionals verschillende uitdagingen ervaren bij hun cloudgebruik. Dit omvat waarborgen van gegevensbeveiliging en privacyzorgen (aangegeven door 29% van de respondenten), gebrek aan interne expertise en vaardigheden (26%), maar ook integratieproblemen met bestaande systemen en applicaties (25%).

Geen effectieve kostenmonitoring

Daarnaast spelen complexiteit van migratieprocessen (22%), plus kostenbeheersing en budgetoverschrijdingen (23%). Laatstgenoemde uitdaging lijkt erop te wijzen dat budgetten gaandeweg wel worden aangepast, want een derde van de organisaties (30%) geeft aan dat het onverwachte kosten heeft gehad door het eigen cloudgebruik.

Info Support geeft in het persbericht aan dat het optreden van onverwachte kosten benadrukt hoe lastig het is om grip te krijgen op clouduitgaven. Iets minder dan de helft (44%) van de respondenten geeft aan dat het hun ontbreekt aan een effectieve oplossing om hun cloudkosten te monitoren en te beheren. Dit kan dan leiden tot budgetoverschrijdingen en inefficiënt gebruik van cloudresources, concludeert Info Support.

Beveiliging, onderbezet en onderschat

Behalve kosten is beveiliging ook een belangrijk punt bij cloudgebruik. Iets meer dan een derde van de bedrijven (35%) heeft meerdere keren per jaar te maken met een cyberaanval, wat op zich niet uitzonderlijk is. Wel opvallend is een iets groter deel (36%) echter niet monitort op cyberaanvallen. Dit betekent dat veel organisaties mogelijk niet eens weten wanneer ze worden aangevallen, aldus Info Support.

Net zoals bij kostenbeheersing speelt het ontbreken van goede securitymonitoring IT-professionals en bedrijven parten. Een nog opmerkelijkere uitkomst van het onderzoek is dat iets minder dan de helft (45%) van de bevraagden aangeeft zich geen zorgen te maken over de IT-security. Het onderzoek is uitgevoerd onder 400 IT-professionals in Nederland en de uitkomsten worden vandaag gepubliceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
LS
Lezer#4974 Soest 9 juli 2024

Ken alleen de 365 producten, maar daar zit een verslavingsmodel achter. De basis functionaliteit is scherp geprijst. Wil je monitoring en dlp doen dan moet je kostbaardere licenties hebben. Wil je governance op orde hebben, dan zit je met jouw bedrijf al gauw aan de duurste licenties en extra externe tooling (Veeam (cloud)backups/rencore etc.)

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in